„Hořelo pod rozhlednou Klepáč. Hasičům komplikoval likvidaci požáru členitý terén a velmi strmé stráně. Stoupající kouř byl vidět z velké dálky,“ uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Plameny se šířily směrem na město Králíky. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo přiletěl vrtulník, který hasičům se zkrocením plamenů pomáhal. Shodou okolností asistoval současně u dvou událostí. Na protějším kopci, nedaleko Malé Moravy zasahovaly u požáru lesního porostu čtyři jednotky hasičů z Olomouckého kraje. „S plameny na počátku pomohl šesti shozy vrtulník s bambivakem, a tak se jednotkám podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření na okolní porost. Jednalo se o náročný zásah, který hasičům ztěžoval kamenitý terén. V něm prorůstaly kořeny stromů, které měly tendenci prohořívat,“ sdělila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Na pomoc českým kolegům do Dolní Moravy přijeli rovněž hasiči z polského Miedzylesie. Požár dostali hasiči pod kontrolu kolem půl šesté večer, po pěti hodinách od nahlášení na operační středisko. Příčina a výše škody se vyšetřují.

Za poslední měsíc zasahovali hasiči v Pardubickém kraji v přírodě u 33 požárů. Největší likvidovali minulý týden v Rokytně, škoda se vyšplhala na půl milionu. Hasiči varují, že oheň se v přírodě může snadno vymknout kontrole a napáchat velké škody. „Při horkém a suchém počasí je nutné, při pohybu v přírodě dodržovat základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů,“ nabádá Vendula Horáková.

Muzeum autíček v Přísece
Muzeum u Jihlavy je unikát. Na návštěvníky čekají tisíce hraček