„Přímá škoda na střeše panelového domu je v tuto chvíli podle předběžných odhadů vyčíslena na desítky milionů korun. Daleko více škod se dá očekávat na majetku jednotlivých vlastníků bytů. Celkově se v domě nachází přes 40 bytových jednotek. Plnění z pojistné události bude záležitostí pojištění jak bytového domu jako celku, tak pojištění jednotlivých vlastníků či členů bytového družstva,“ řekl hejtman Martin Netolický.

„Abychom co nejvíce usnadnili odstranění bezprostředních následků požáru, budu na pondělním jednání krajské rady navrhovat mimořádný finanční dar v hodnotě jednoho milionu korun z krizového fondu, který je zřízen v rámci rozpočtu kraje k řešení obdobných mimořádných událostí. V minulosti jsme pomohli například s řešením následků povodní, větrné smršti a nyní v tomto případě půjde o pomoc při řešení následků rozsáhlého požáru na objektu bytového domu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o nabízené pomoci přímo na místě informoval starostku města Magdalenu Peterkovou, místostarostu Dalibora Zeleného a předsedu bytového družstva Jaromíra Urbana. 

V České Třebové vzplála střecha panelového domu
V České Třebové hořel panelák. Evakuováno bylo čtyřicet osob

Město Česká Třebová zajistilo poškozeným obyvatelům bytového domu náhradní bydlení, postupně také dochází k odstraňování následků. Celý proces však bude trvat ještě velmi dlouho. Hejtman kontaktoval ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Aleše Černohorského, kterému nejen poděkoval za profesionální práci hasičů, ale dohodl se s ním také na zajištění vysoušečů do jednotlivých bytů. „Meteorologická situace je pro vysychání budovy příznivá, avšak bude nutné pomoci i vysoušecí technikou. Celkově předpokládáme přibližně 80 kusů techniky. Několik desítek mají hasiči k dispozici, další bude nutné zajistit ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv,“ doplnil hejtman Netolický.

Požár v českotřebovské části Lhotka byl ohlášen půl hodiny po poledni a podařilo se jej zlikvidovat po půl desáté večer. Hasiči místo střežili až do ranních hodin. Celý objekt byl odpojen od elektrické energie a přívodu plynu. Další práce budou pokračovat v nejbližších dnech a týdnech.

Požár paneláku v České Třebové
Škoda po požáru je třicet milionů a ještě poroste