V Semíně na Přeloučsku začalo hořet v neděli ráno, hasiči byli na místo povoláni v 6.42 hodin. Hořela hrabanka na rozloze 200 krát 100 metrů a další ohnisko požáru bylo přes cestu. Tam plameny zasáhly plochu o velikosti zhruba 100 krát 20 metrů.

„Uzavřena byla silnice z Břehů na Strašov. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu,“ uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. Na místě zasahovalo 14 jednotek hasičů.

Náročný zásah

Hrabanka se musí hodně prolévat vodou, protože se požár šíří kořeny pod zemí. „Hasiči do vody přiměšují smáčedlo, a to z důvodu lepšího průniku vody do podloží,“ vysvětlila Vendula Horáková.

Zásah komplikoval vítr. Navíc je v místě velká hustota porostu, která urychlovala šíření ohně a ztěžovala pohyb hasičů i dopravu vody k požáru. Hasiči zřídili kyvadlovou dopravu vody, a to z nedaleké požární nádrže v Břehách.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 11.14 hodin, ale zůstávali na místě po celý den. Vyšetřovatel hasičů zjišťuje příčinu vzniku požáru.

Jak Deníku potvrdila policejní mluvčí Eva Maturová, policisté z místa odvezli podezřelého čtyřiadvacetiletého muže, u kterého nalezli několik kahanů.

Škoda prozatím nebyla vyčíslena.

V Pardubicích se s odpadem vysypali i popeláři.
Někde se vysýpají popelnice, v Pardubicích se vysypali i popeláři