„Škoda sice není vysoká, jen asi 50 tisíc korun, ale uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Hasiči radí: Nikdy nenechávejte při vaření jídlo bez dozoru, dokud jsou zapnuté spotřebiče. Horký olej na pánvi nikdy nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem. „Oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle. Navíc teplota, kdy se olej vznítí, je zhruba 370 stupňů Celsia,“ vysvětluje mluvčí hasičů.

Lidé by při požáru v kuchyni měli nejprve vypnout přívod energie a zachovat klid. Pokud nemají k dispozici hasicí roušku nebo správný hasicí přístroj (pro hašení jedlých olejů a tuků třídy F), lze použít improvizované prostředky, například sůl či hlínu z květináče, mokrou utěrku nebo pokličku. Hasiči doporučují mít domácnost vybavenou autonomním hlásičem požáru, který rychle detekuje kouř.