Podle informací od mluvčí hasičů Venduly Horákové byla tlaková vlna tak silná, že posunula stěny a střechu budovy až o třicet centimetrů, totálně zdemolovala interiér a střepy z oken pokryly dobrou půlku náměstí. „Po 20. hodině byl cítit na náměstí plyn a najednou hrozná rána. Byl to šílený pocit to zažít,“ uvedl jeden ze svědků události. Jako zázrakem se ale nikomu nic nestalo. Podnik byl zavřený, jen v patře výbuch odhodil majitele na zem.

Krátce po explozi k restauraci přijeli hasiči. „Požár jednotky zlikvidovaly a nebezpečné části byly strženy. V nočních hodinách byl poté zásah ukončen, protože by bylo nebezpečné dále pokračovat v odstraňování následků z důvodu narušení statiky budovy," říká Horáková. Místo až do rána hlídali policisté.

Nehoda u Čankovic
Strom rozdrtil předek nákladního auta

Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek. Ráno se na místo výbuchu znovu dostavil statik v dobrovodu hasičů. Ten povolil vstup do objektu i přesto, že výbuch značně poškodil statiku objektu, zdi tlaková vlna posunula i o třicet centimetrů. 

"Jednotky byly během čtvrtečního dne nasazeny hlavně na odstranění spadlého podhledu stropu a asistovaly při odstraňování sutin z míst, která chtěl odkrýt statik. Vyšetřovatelé hasičů stále zjišťují příčiny vzniku této události. Na místě jsou odborníci z oboru elektro, znalci i revizní technici plynových spotřebičů i odborníci na šíření tlakové vlny," dodává Horáková.

Škody se odhadují na pět až deset milionů korun. „Policisté událost šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. Další informace budou sdělovány průběžně podle výsledků šetření Policie ČR,“ dodává její mluvčí Petr Voldán.

Likvidace zabavených cigaret a tabáku.
Celníci likvidovali nelegální kuřivo