Souprava mnoha zařízení lokalizuje letadla na letišti i ve vzduchu. Letiště Turín-Caselle je významným dopravním uzlem nedaleko milionového severoitalského města.

Společnost ERA patří od roku 2011 zbrojařské skupině Omnipol. Radarové systémy dodává civilnímu i vojenskému sektoru. Je výrobcem vojenského radiolokátoru Věra, jeho předchůdci nesli název Tamara, Ramona a Kopáč. Věra je pro letadla neviditelná, dokáže sledovat až 250 letounů najednou a určit jejich typ.

„Systém automaticky určuje polohu letadel, při pohybu na letišti i při vzletu a přistání. Tvoří ho malé bezobslužné pozemní stanice, které jsou na strategických místech letiště a jeho okolí. Výsledná data o poloze a pohybu jednotlivých strojů pak používají letoví dispečeři k řízení letového provozu," uvedla Lenka Stejskalová Reichová z firmy ERA. Na zakázce, jejíž výši ERA nezveřejnila, spolupracuje s italskou firmou Vitrociset.

Přehledové systémy pardubická společnost vyrábí již dlouho. Nový systém, který dodá do Itálie, je čtvrtou generací a funguje v 60 zemích světa. „Podepsání smlouvy na dodávku systému do Turína považujeme za velký úspěch vzhledem k vysokému konkurenčnímu prostředí na italském trhu," uvedl Jakub Thomas, obchodní manažer z italské firmy.