Starosta každého z měst mohl v rámci výzkumu udělit Cenu starosty. Jiří Dytrt ze Žamberku na ni nominoval firmu Bühler a krátce vysvětlil proč: „Především proto, že firma Bühler CZ je významný mezinárodní strojírenský výrobce, který svým nynějším rozvojem udrží v našem městě důležitou a historickou tradici, kterou je strojírenský průmysl."
V loňském roce město firmě prodalo pozemky na výstavbu nového parkoviště s kapacitou 260 míst pro její zaměstnance. Do provozu bylo uvedeno loni v září. V současné době se v areálu firmy staví nová hala s administrativní budovou, což je pro místní firmy zajímavou pracovní příležitostí. Akce by měla být dokončena ještě v letošním roce. „Firma tak vytváří investici ve výši kolem tří set milionů korun, která přinese městu Žamberk nová pracovní místa, počítá se až s dvěma sty novými zaměstnanci, vytvoří novou náplň pracovních oborů v žamberských školách a nasměruje budoucí maturanty žamberského gymnázia," vysvětluje starosta.
Jiří Dytrt si od investice slibuje také zvýšení poptávky po nové bytové výstavbě a potažmo zvýšení počtu obyvatel města. „Tato skutečnost je dobrým předpokladem k tomu, že se bude nadále naplňovat, i při očekávaném poklesu demografické křivky, kapacita žamberských školských zařízení a vzniknou podmínky pro rozšiřování služeb pro občany," dodává. Město také významně navýší své daňové příjmy, jejichž výše se odvíjí od počtu obyvatel.
„Pro budoucnost města Žamberka je plánované vytvoření nových pracovních příležitostí velmi důležité, neboť se zajistí finanční příjem pro více občanů. Bude tak lépe fungovat ekonomický systém města, protože občané budou moci utratit peníze za služby a další nabídky místních podnikatelů a firem. Pokud místní firmy budou mít takto zajištěný odbyt, budou moci i ony samy vytvářet další pracovní příležitosti pro žamberské občany," slibuje si od investice Jiří Dytrt. (rz)