„Akce byla součástí dlouhodobé investiční politiky zaměřené na průběžné zefektivňování výroby a zvyšování rozmanitosti vyráběného sortimentu," informoval předseda představenstva a ředitel společnosti Nopek Bohumil Štanglica. Podle jeho slov modernizace svitavského závodu zahrnovala jednak instalaci nového mísícího centra na pečivové i chlebové lince, jednak nutnou výměnu dvacet let staré výrobní linky o výkonu osm set kilogramů chleba za hodinu. Zásadní je přitom změna topného média, kdy původní přímé vytápění plynem nahradil horký olej.
Nová technologie je zatím využívaná deset hodin denně. V souvislosti s plánovaným rozšiřováním sortimentu a posilováním výrobkových inovací však ve Svitavách počítají s postupným navyšováním denního provozu linky až na šestnáct hodin. „Návratnost téměř dvacetimilionové investice ve svitavské pekárně odhadujeme na deset až jedenáct let. Závisí to na vývoji cenové politiky, na faktických úsporách plynu i na dalších faktorech," vysvětlil Bohumil Štanglica.
Svitavská pekárna zaměstnává jednapadesát lidí. Denně vyrobí v průměru osm tun chleba a běžného pečiva, což je asi dvaadvacet procent celkové produkce firmy.
Pekárenská společnost během uplynulých pěti let vynaložila na modernizaci svých šesti pekáren zhruba sto osmdesát milionů korun. S dalšími osmi až deseti miliony počítá v letošním roce.
Všechny investice, a tedy i modernizaci svitavské provozovny, přitom firma financuje výhradně z vlastních zdrojů a bankovními úvěry. „Na rozdíl od některých našich konkurentů jsme za celou dobu podnikání vinou zvláštně nastaveného systému přerozdělování neobdrželi jedinou dotaci, nedosáhli jsme na žádnou státní či unijní podporu. Do byznysu dotace nepatří, protože křiví trh a porušují základní zásadu rovnosti podmínek při podnikání," poznamenal Bohumil Štanglica, ředitel vysokomýtské společnosti Nopek.

(rah)