A protože i přes léto se jíst musí, nabízíme vám pár nejen letních receptů od kuchaře Martina Exnera.

 

Kulajda podle klasika
300 g brambor, 300 g čerstvých hub, 100 g mrkve, 250 ml smetany, 60 g hladké mouky, 1 cibule, 50 g celeru, 50 g petržele, 30 g másla, 4 vejce, několik kuliček nového koření a pepře, 4 bobkové listy, sůl, kmín, ocet, 1,5 l vody
Na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel zlehka orestujeme na tuku a zalijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené brambory, houby, osolíme a okořeníme. Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a ještě přibližně deset minut vaříme. Na závěr polévku dochutíme dle své chutě například solí, octem, případně i cukrem. Můžeme ji zjemnit kouskem másla. Na talíři polévku ozdobíme natvrdo uvařeným vejcem a petrželkou.


Plněný pečený brambor ve slupce

8 větších brambor, 400 g kuřecích prsíček, 150 g žampionů, 100 g kukuřice,100 g cibule, 200 g rajčat, 200 g kečupu, 20 ml sojové omáčky, sůl, pepř, česnek, 100 ml zakysané smetany, olej.
Omyté brambory se slupkou rozkrojíme a v troubě nasucho upečeme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na oleji orestujeme. Přidáme nakrájené žampiony, rajčata, cibuli a kukuřici. Dále ochutíme kečupem, sojovou omáčkou, česnekem, solí a pepřem.
Upečené brambory upravíme na talíř, přelijeme připravenou směsí, zdobíme zakysanou smetanou a snítkou čerstvé petrželky.

Vanilková zmrzlina s jahodami a reveňovou pěnou
4 kopečky zmrzliny, 200 g čer stvých jahod, 200 g reveně, 100 ml bílého vína, 50 ml rybízového likéru, 50 g medu, cukr.
Jahody rozkrojíme na půlky, společně s cukrem a rybízovým likérem necháme marinovat. Mezitím rozvaříme reveň s medem a vínem. Necháme vychladnout a mixujeme do pěny. Zmrzlinu upravíme na talíř, obložíme jahodami a kolem polijeme reveňovou pěnou. Ozdobíme snítkou čerstvé meduňky.

Zájemcům o studium připomínáme, že naše škola nabízí střední vzdělání s výučním listem, střední vzdělání s maturitou a nástavbové studium. Dny otevřených dveří a další kola přijímacího řízení na školní rok 2007 – 2008 jsou po dobu prázdnin stanoveny na 11. července a 22. srpna, vždy od 13 do 17 hodin. Od 27. srpna jsou Dny otevřených dveří jako obvykle každou středu od osmi do sedmnácti hodin. Ohlásit svou návštěvu školy nebo získat informace je možné u paní Kačerové, která je asistentkou ředitelky. K dispozici jsou telefonní čísla: 602 163 890 nebo na 602 163 051.

Na školní rok 2007 – 2008 a 2008 – 2009 nabízíme denní a dálkové studium pro absolventy základních škol i pro vyučené. Hotelnictví a turismus, Management turismu a služeb, Obchodní akademie nebo obory Kuchař, Číšník, Cukrář, Pekař, Podnikání nebo Společné stravování.
Jen pro maturanty nabízíme jednoroční denní studium k získání výučního listu.