Kapr na houbách po šumavsku
Asi dvoukilogramový kapr, sušené houby, velká cibule, 3 lžíce oleje, sůl, mletá paprika, pepř, kmín, 250 g hladké mouky
Houby podusíme na oleji, přidáme špetku kmínu a pepře a jemně pokrájenou cibuli. Jednotlivé porce ryby osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč poklademe podušené houby, na které klademe obalené porce kapra kůží nahoru. Pečeme v troubě asi třicet minut při teplotě 200 až 250 stupňů Celsia, až se na povrchu ryby utvoří křupavá kůrka.
Nakonec vše pokapeme vypečenou šťávou.

Rychlá púchovská huspenina
Vepřové ramínko a nožičky, pepř celý, bobkový list, cibule, česnek, kořenová zelenina, sůl
Dáme vařit vepřové ramínko a nožičky, přidáme nové koření, pepř celý a bobkový list. Po hodině varu přidáme k masu cibuli a česnek.
Vaříme asi dvě hodiny. Když je maso měkké, nakrájíme ho na kousky, dáme do formy, vývar procedíme, nalijeme na maso a necháme ztuhnout.
S masem lze vařit i kořenovou zeleninu, kterou nakrájíme na kostičky.