LUDMILA KUBÍČKOVÁ Potravinářská inspekce v minulých dnech objevila v několika výrobcích pizzy se smrkovými hřiby larvy hmyzu. Firma Guseppe se proto rozhodla ukončit výrobu této pizzy. Tento druh pizzy začala společnost produkovat ve třetím kvartálu loňského roku. Distribuce závadné pizzy byla ukončena 18. července a stažena z obchodů.

„Chyba se stala nejspíš na straně dodavatelů, kteří jsou z Francie a Polska. My nejsme schopní u žádné dodávky zajistit, že se tato situace nebude opakovat, proto s výrobou končíme,“ řekla výrobní ředitelka společnosti Jana Machová. Larvy hmyzu mohou obsahovat pizzy guseppe pizzeria funghi vyrobené 26. února, 23. dubna a 5. června letošního roku. Celkem firma vyrobila zhruba 22 tisíc kusů, z nichž 12 tisíc se dostalo do distribuce a zbytek je na skladě. „Tato pizza nebyla nijak podporovaná, prodávalo se jí minimum. Navíc musím dodat, že jsme provedli rozbory u sta kusů tohoto výrobku a našli jsme pouze dvě malé larvy,“ objasnila Jana Machová. Houbová pizza byla označena jako nevhodná k lidské spotřebě, nikoli zdraví nebezpečná. Lidé, kteří si tento druh koupili, se mají obrátit na zákaznické centrum, které s nimi vyřídí reklamaci a dohodne kompenzaci.

Guseppe vyrobí měsíčně přibližně jeden milion pizz a její roční obrat se pohybuje kolem 300 milionů korun. Společnost patří norskému koncernu Orkla. Na českém trhu se značkovou mrazenou pizzou tvoří podíl 23 procent. Guseppe založili v roce 1993 dva čeští společníci a o dva roky později zahájili výrobu hluboce zmrazené pizzy v Rokytnici v Orlických horách. V roce 1998 firmu koupila již Orkla, která do závodu investovala přibližně půl miliardy korun a zdvojnásobila obrat. Firma Guseppe v současnosti zaměstnává přibližně 180 pracovníků.