„Turecko je pro nás stále novým trhem, i když jsme sem předloni dodali dvě lokomotivy 741.708 a 741.709 pro státní dráhy TCDD. Nasazeny jsou jako ´rescue´ v podmořském železničním tunelu Marmaray pro případ mimořádných událostí. Když se v tunelu nějaký vlak zastaví, třeba v případě častého elektrického blackoutu, naše lokomotivy je bezpečně odtáhnou do bezpečí," říká Jaroslav Plhák, obchodní ředitel CZ Loko. Ocelárny, které patří mezi padesát největších výrobců železa a oceli na světě, české dieselelektrické lokomotivy z rodiny EffiShunter s výkonem 1000 kW využijí na svém rozsáhlém vlečkovém kolejišti pod vlastním označením L 18 a L 19. „Základem úspěchu je špičková kvalita a úsporný provoz našich posunovacích lokomotiv. To jsou parametry, které jim otevírají cestu do světa," říká Jaroslav Plhák.

Tyto čtyřnápravové lokomotivy, poháněné spalovacím motorem Caterpillar, patří k nové generaci vozidel CZ Loko. Vyznačující se moderní koncepcí a vysokou spolehlivostí, která umožňuje prodloužit cykly údržby a tím, výrazně šetřit náklady na ůdržbu. Strojvedoucím poskytují potřebný komfort a bezpečnost, splňují emisní limity EU Stage IIIA, takže jsou také ekologické.

Zájem o lokomotivy CZ Loko potvrzuje i další nový kontrakt uzavřený s italskou firmou Francesco Ventura Costruzioni, zabývající se údržbou a stavbou tratí. Ta v květnu převezme další dva Shuntery řady 741.7, které doplní její vozový park, zahrnující stovku kolejových strojů různých typů. „Pro úspěch byla rozhodující opět jejich vysoká spolehlivost, servis a údržba, kterou zde garantuje naše dceřiná společnost CZ Loko Italia," vysvětluje vedoucí obchodního oddělení Jan Kutálek. Ten připomíná, že investice významné soukromé firmy hned vyvolala zájem dalších hráčů na italském železničním trhu o tato česká kolejová vozidla. Společnost CZ Loko už letos tři lokomotivy 741.7 s výkonem 1 000 kW do země dodala. Místní železniční dopravci je využívají v terminálech Navara, Bari a Verona. V Itálii si firma hodně slibuje také od své nové interoperabilní asynchronní „full TSI" dieselelektrické lokomotivy EffiShunter 1000, kterou už na tomto trhu v tendrech nabízí.