Náchodský pivovar však vzorky uvařených piv po celou dobu trvanlivosti uchovává a nechal ty ze stejných sérií, jaké zkoumal časopis, otestovat v akreditované laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Včera obdržel výsledky, které tvrzení testu vyvrátily. Obsah mykotoxinů je podle nich až několikanásobně nižší, než uváděly výsledky testu. Proto se pivovar Primátor bude bránit nařčení, že jeho piva obsahují velké množství mykotoxinů, žalobou.
Konzumenti mají názory na věc různé. „Lahváče si teď možná chvilku nekoupím, ale divil bych se, že v dnešní době, kdy se vše kontroluje, by v pivu bylo tolik nějakých plísní. Nikdo nic takového pít nechce, to je jasné, ale dříve toho bývalo možná ještě více, jen o tom nikdo nevěděl," míní kuchař Jan Holeček z Nového Města nad Metují.
Zatímco jednadvacetistupňový speciál Primátoru měl podle testu obsahovat 64 mikrogramů mykotoxinů na litr, laboratoř nyní prokázala 14,5 mikrogramu. Ve třináctistupňovém polotmavém ležáku mělo být podle testu 42 mikrogramů, avšak laboratoř odhalila 16,7 mikrogramu. V šestnáctistupňovém speciálu pak nebylo 36, ale 17,5 mikrogramu. Takové hodnoty přitom nejsou neobvyklé.
„Už samotná interpretace a prezentace výsledků testu je zavádějící. Hodnota zjištěných mykotoxinů by měla být vztahována k obsahu alkoholu v pivu, ten totiž podstatně vypovídá o vlastní konzumaci. V tomto světle pak výsledky vypadají naprosto jinak," uvedl ředitel pivovaru Josef Hlavatý.
V rámci testu byla rozborována i další náchodská piva, která však vyšla dobře. „To je s podivem, protože v rámci výrobního procesu pracujeme neustále se stejnými slady od jediného dodavatele," dodal ředitel Hlavatý.
U piv není stanovena povinnost podobné látky sledovat a nejsou proto nastaveny ani jejich maximální limity. Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí a následně ze sladů. Jejich monitoring proto mají na starosti pěstitelé a výrobci sladů. Odebírající pivovary nemají laboratoře se složitou technikou a časově náročné a drahé rozbory si nemohou dovolit. Podle ředitele Hlavatého by se pozornost měla zaměřit především na základní potraviny, v nichž je obsah mykotoxinů mnohdy mnohonásobně vyšší než v pivu a navíc je konzumuje celá populace včetně dětí.