VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak oslaví hotelová škola své výročí?

VÝCHODNÍ ČECHY - Škola slavila kulaté výročí. Budova někdejší hronovské Živnostenské školy v Čapkově ulici byla slavnostně otevřena v září roku 1932. Za 75 let její existence se zde na budoucí profesionální život připravovaly celé generace kuchařů, číšníků, cukrářů a pekařů.

6.10.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Oslavy proběhly netradiční a moderní formou workshopů. Jejich součástí byly předváděcí akce, soutěže a tvorba miniprojektů. Pětičlenná odborná porota hodnotila provedení úkonu, čistotu, komunikaci s hostem a originalitu pokrmu. Psychická i odborná náročnost soutěže je mimořádná, každému mladému adeptovi gastronomického umění se dívá pod ruce patero přísných porotcovských očí.

Oslavy tedy jasně ukázaly, že naše škola nežije jen minulostí, ale kvalitně připravuje mladé odborníky pro budoucnost. Vzhledem k oslavám jsme pro čtenáře tentokrát vybrali slavnostnější pokrmy.

Rajčata plněná sýrovým salátem
Osm pevných rajčat, 150 g plátkového sýra, sladkokyselá okurka, dvě jablka, 50 g lehké majonézy, půl lžičky hořčice, 150 g smetanového jogurtu, lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře, cukru, bylinkové soli a česnekového prášku.
Omytá rajčata osušíme, seřízneme vršek. Dužninu se semínky vykrojíme lžičkou. Pak necháme rajčata dnem vzhůru okapat. Sýr nakrájíme na nudličky, okurku na kostičky, oloupaná jablka na nudličky. Majonézu, hořčici a jogurt vymícháme, přidáme rozmělněnou dužninu z rajčat. Osolíme, opepříme, dochutíme citronem a cukrem. Vmícháme sýr, okurku a jablka. Vnitřek rajčat posypeme bylinkovou solí a česnekovým práškem, naplníme salátem a přiklopíme víčkem.

Vepřové řízky s překvapením
Čtyři plátky vepřové kýty, 1-2 stroužky česneku, pepř, sůl, 4 plátky šunky, čtyři plátky sýra, pórek, čerstvá nebo sterilovaná červená paprika, tuk na smažení, na obalení škrobová moučka, vejce a strouhanka.
Maso naklepeme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme, osolíme a poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky pórku a nudličkami papriky. Naplněné řízky přeložíme, sklepneme paličkou, obalíme ve škrobové moučce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Vložíme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme dozlatova. Na talíři obložíme zeleninou a podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Piškotové řezy s ovocem
Korpus: šest vajec, 180 g cukru, 200 g polohrubé mouky, šest lžic studené vody, vanilkový cukr, sůl, tuk na vymazání, strouhanka.
Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh, přidáme cukr, vodu, žloutky a mouku. Vylijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech s vysokým okrajem, upečeme.
Krém: dva tvarohy, kelímek husté kysané smetany, 250 ml šlehačky, cukr.
Tvaroh ušleháme s kysanou smetanou, zamícháme ušlehanou šlehačku. Podle chuti osladíme.
Rozetřeme na vychladlý piškot, zapícháme ovoce (například jahody, borůvky nebo rybíz) a přelijeme želatinou.
Želatina: dva vanilkové pudinky, 750 ml vody smíchané s chutnou šťávou, např. z květů černého bezu.
Svaříme, přelijeme a necháme v lednici ztuhnout.

6.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z utkání TJ Svitavy vs. Jiskra Litomyšl.

Nejlepší mužstvo venku vládne celé soutěži

Ilustrační foto.

Vysoké procento Orlů při využívání přesilových her

Stromy svobody lidé hlásí nadaci

Ústí nad Orlicí - Nadace Partnerství hledá Stromy svobody vysázené v roce 1918 nebo 1989. Stromy mohou hlásit nadaci sami lidé. V okrese Ústí nad Orlicí zatím lidé objevili čtyři takové stromy.

Lesák děkoval za výkon, pak se s týmem rozloučil

Východní Čechy - Fotbalová divize C - ohlasy Východočechů: Trenér Michal Lesák, který v závěru podzimu vedl Kratonohy, po výhře nad Trutnovem skončil.

Bohdaneč prohrála spor s tajemníkem o výpověď

Pardubický kraj, Lázně Bohdaneč - Bývalý tajemník města se kvůli výpovědi obrátil na soud. Ten mu dal za pravdu. Město nedodrželo formální postup při výpovědi.

Bojovností si Kohouti odvezli vítězství

Česká Třebová - Krajská hokejová liga: Kohouti oplatili Slovanu porážku z prvního vzájemného zápasu a vyhráli na jeho ledě 3:2.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT