Měnový kurz. Co říká odborný slovník?

Měnový kurz je cena měny, vyjádřená v měnách zahraničních. Obvykle se udává jako podíl domácí měny k měně zahraniční. Zkráceně se někdy používá např.: kurz dolaru je 32,10 – to pak znamená, že měnový kurz české koruny k americkému dolaru je 32,10 CZK/USD.

Vysvětlení pro děti:

S měnovým kurzem se doma setkáváme nejčastěji, když se chystáme na dovolenou v cizině a potřebujeme nakoupit peníze, kterými se tam platí.

Měnový kurz nám říká, jak drahá bude naše dovolená v zahraničí. Určuje totiž, kolik korun musíme zaplatit, abychom si mohli koupit cizí měnu, nebo kolik korun za cizí měnu dostaneme, až budeme zpět doma a budeme chtít vracet to, co nám zbylo. Tak například jeden dolar koupíme za 32 korun a 10 haléřů. Cena, za kolik banka dolar prodává (kurz), je vyšší, než za kolik nakupuje, protože směna je pro banky poměrně nákladná a tak rozdíl v obou cenách vyrovnává bankovní náklady.

Jak takový kurz vznikne a jak se mění? Tak například společnost Inekon Group vyrábí tramvaje pro Washington v USA a prodává je za dolary. Ty pak vymění za koruny, které potřebuje na zaplacení práce dělníků, materiálu na výrobu a dalších nákladů. Inekon tedy vytváří nabídku dolarů a poptávku (zájem) po korunách. Společnost E.ON dováží plyn z Ruska a platí za něj dolary. E.ON potřebuje dolary a tedy po nich vytváří poptávku. Když plyn prodá, vytváří nabídku korun. Na měnovém trhu se pak všechny podobné poptávky a nabídky potkávají a vytvářejí kurz. Je–li větší zájem (poptávka) po dolarech, jejich cena stoupá a opačně. Na trhu vystupují i další aktéři (nerůznější investoři), ale v podstatě platí, že stoupá cena toho, čeho je na trhu nedostatek. Důležitá je pro kurzy i měnová politika centrální banky. Ta může prodejem nebo nákupem různých měn o ně uměle vytvářet zájem a kurz tak ovlivňovat.

Pokud české firmy víc prodávají za cizí měny, potřebují je směnit za koruny, aby doma mohly dál vyrábět. Kurz koruny, kterých je nedostatek, se pak zlepšuje, za cizí měnu tak zaplatíme méně korun.

A děti, co nám řeknete vy?

David Motejl, 10 let, Hostinné
Co je to měnový kurz? To doopravdy nevím. Možná to znamená, že se něco mění.

Petr Břeň, 14 let, Polička
Podle měnového kurzu se v bance anebo ve směnárně vyměňují peníze jednotlivých zemí.

Anna Špreňarová, 8 let, Broumov
Když jsme jeli v pondělí do Polska do bazénu a potřebovali jsme polský peníze, tak jsme je tam vyměnili za český.

Jiří Oliva, 8 let, Kosice
To jsem nikdy neslyšel, ale možná to má něco společného s penězi. Taky je možné, že se to týká pistolí nebo tanků.

Natálka Doležalová, 7 let, Zaječice
Měnový kurz je to, že za naše české peníze dostaneme eura.