Krizový scénář, kterému se pomalu přibližuje Paramo, by se nemusel vyhnout ani další pardubické chemičce. Odboráři ze semtínské Explosie totiž v minulých dnech vyhlásili stávkovou pohotovost.
Důvodem je údajně chystané prodloužení pracovní doby na nebezpečných úsecích výroby z dosavadních 6,5 hodiny denně na 7,5 hodiny. Zároveň prý mají lidé z extrémně znečištěných pracovišť přijít o možnost půlhodinové očisty v rámci pracovní doby.

Vše je prý podle zákoníku práce

V daném případě však společnost, alespoň podle její mluvčí Lucie Pošvářové, usiluje pouze o to, aby délka stanovené týdenní pracovní doby odpovídala rozsahu podle zákoníku práce, který je speciálně stanoven pro skupiny zaměstnanců s nejnáročnějšími činnostmi, například práce v podzemí, třísměnný provoz, atd. „Jde tedy o postup zcela v souladu se zákonem včetně všech předpisů v oblasti BOZP.  S tím úzce souvisí i vyjmutí času pro očistu z pracovní doby a jeho přesunutí na dobu po skončení směny, což je postup také v souladu se zákoníkem práce," upřesnila Pošvářová. Podle ní je bezpečnost práce zajištěna mimo jiné také dozorem Báňského úřadu a žádná vyhláška zkrácenou pracovní dobu nenařizuje ani nedoporučuje.

Nejde o nic nového, ani zásadního…

Podle vedení chemičky se však nejedná o nic nového, ani o nic zásadního.
„K této úpravě došlo na většině pracovišť naší společnosti již v minulosti a nyní se jedná pouze o dokončení tohoto procesu zahrnujícího sedmdesát zaměstnanců," uvedla mluvčí Explosie.
Podle vedení takzvaných „bouchaček" je prioritou většiny zaměstnanců udržení pracovních míst na úkor určitého omezení benefitů v podobě zkrácené pracovní doby. „Tento krok jednoznačně povede k hospodárnějšímu využití fondu  pracovní doby a tím dojde ke zvýšení produktivity práce," dodala Lucie Pošvářová.

Vedení s odbory neustále jedná

Podle našich informací by však zmíněná situace neměla vyústit v nějaké vážné problémy. „V současné době je téměř na všech pracovištích 7,5hodinová pracovní doba, takže jak jsem již řekla, jedná se pouze o dokončení tohoto procesu,"  doplnila mluvčí.

Přestože si vedení chemičky není vědomo nějakých podpásovek vůči svým zaměstnancům, je s nimi ochotno jednat. „Ano, se zaměstnanci i s odborovou organizací stále jednáme a jednat budeme," potvrdilo našemu deníku ústy své mluvčí vedení semtínské Explosie.

Odboráři se prý přesto chtějí obrátit nejprve na jednacího prostředníka ministerstva práce, když neuspějí, obrátí se pak na rozhodce. „Pokud se jeho rozhodnutí obě strany nepodřídí, čeká nás stávka a soud," uvedl odborový předseda Josef  Hostinský.

Jak tedy nakonec dopadne spor uvnitř firmy, která dala světu Semtex, je momentálně ve hvězdách…


EXPLOSIA
V roce 1920 byla v Pardubicích-Semtíně založena Československá akciová továrna na látky výbušné. Roku 1928 vznikla sesterská společnost Synthesia a v roce 1934 byl podnik přejmenován na Explosia a.s. Roku 1946 sloučením Synthesie a Explosie vznikla Synthesia, národní podnik, později přejmenovaný na Východočeské chemické závody, n.p. Bouřlivým rozvojem prošel obor především v 50. a 60. letech.

Synthesia, a.s. patří mezi přední české výrobce celulosy, pigmentů a barviv a organických sloučenin. „Explosia, a.s." zaujímá významné postavení v oblasti trhavin a střeliva na trhu ČR, ale je i významným exportérem, především do zemí EU. Koncem padesátých let zde byla vyvinuta plastická trhavina Semtex. Jeho název vznikl kombinací slov Semtín a Explosive.wikipedia.org