„Dlouhá nejistota hledání železničního vozidla pro finské podmínky je u konce. Náš český partner má zkušenosti s jejich výrobou pro různé klimatické podmínky a široký rozchod. V roce 2015 tak můžeme začít s nákladní dopravou na naší železniční síti," říká Kimmo Rahkamo, generální ředitel Fennia Rail, která je prvním privátním železničním operátorem v zemi. První z lokomotiv jí bude dodána v září příštího roku, další budou následovat po měsíci, včetně schválení tohoto typu ve Finsku.
Lokomotivy 774.7 budou postavené nejen na rozchod kolejí 1 524 mm, ale budou i teplotně odolné, připravené na provoz až do – 40° C.
„Zhodnotíme zde bohaté zkušenosti z vývoje a výroby lokomotiv pro podobné klimatické podmínky v pobaltských státech a Ruské federaci. Projekt po technické stránce vychází z lokomotiv CME3 pro Lotyšsko a ve Finsku bude schvalován v souladu s normami TSI. Pro prototyp to je trochu hraniční termín, ale vypořádáme se s tím," uvedl Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO.
Právě termín dodání hrál při rozhodování Fennia Rail významnou roli a díky své pružnosti tak česká firma porazila další konkurenční nabídky. Spalovací motory splňující moderní emisní předpisy dodá společnost Caterpillar. Právě šetrností k životnímu prostředí, bezpečností a ekonomickou efektivností chce Fennia Rail Oy přesvědčit finské podniky, aby daly přednost tomuto konkurenčnímu způsobu nákladní dopravy.
„Finský železniční trh se začíná liberalizovat a věřím, že tohle není poslední zakázka, kterou jsme zde dojednali," dodává Jan Kutálek, obchodní manažer CZ LOKO.
Akciová společnost CZ LOKO patří mezi přední středoevropské výrobce motorových lokomotiv. Věnuje se i jejich modernizaci a opravám. V posledních letech se cíleně profiluje vlastním vývojem a několika řadami lokomotiv a speciálních drážních vozidel vlastní provenience, které z ní dělají silného hráče v oboru. Sídlo a hlavní závod má v České Třebové. Další provozovny v Jihlavě a Nymburku. Celkem v nich pracuje přes 700 zaměstnanců. Loňský obrat dosáhl 1,988 miliardy korun.
(zun)