Stát svými opatřeními uzavřel v půlce března hospody a restaurace, které se tím dostaly do existenčních problémů – dlouhé přerušení provozu může být pro mnohé z nich likvidační. Ohrožena jsou tak zaměstnání více než 250 tisíc lidí, kteří jsou na provozu restaurací a hotelů závislí.
V krizové situaci proto vznikla iniciativa Zachraň hospodu, kterou na začátku dubna spustil Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery. A ohlas je velký. Češi se totiž rozhodli, že své oblíbené podniky zachrání! Jen za první týden fungování stránek zachranpivo.cz se do projektu zapojilo přes 2000 podniků, kterým lidé přispěli zakoupením voucherů přes 7 milionů korun.

„Čekali jsme, že hospody budou moci otevřít dříve, což by pomohlo snížit ztráty. Každý další týden, kdy trvají stávající vládní nařízení, má drastický dopad na celý segment pohostinství. O to více chci poděkovat všem, kdo se již zapojili do iniciativy Zachraň hospodu a pomáhají tak hospodám finančně překlenout období, kdy jsou fakticky úplně bez tržeb,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Se složitou situací bojují i minipivovary, kterých je u nás téměř 500. Ty nyní svou navařenou produkci nabízejí jak přes prodejní okýnka, tak přes projekt zachranpivo.cz. „Ztráty minipivovarů se momentálně pohybují mezi 80 a 85 %, dalo by se říci, že se rozhoduje mezi bytím a nebytím jednotlivých minipivovarů,“ uvedl Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Podle Martiny Ferencové, výkonné ředitelky Českého svazu pivovaru a sladoven, je pro hospody a restaurace extrémně důležité, že se se lidé snaží v této době podpořit, abychom se po zrušení zákazu měli vůbec kam vracet.

„Spotřebitelé mohou svůj oblíbený podnik podpořit na www.zachranhospodu.cz zakoupením poukazu, který uplatní, jakmile skončí současná opatření a hospody znovu otevřou. Vouchery je možné zakoupit v hodnotě 100, 200, 500 a 1 000 korun,“ vysvětluje Martina Ferencová.

Do projektu Zachraň hospodu se přihlásilo i mnoho hospod z našeho kraje. Patří mezi ně například restaurace U Starýho slona v Pardubicích. „Saháme do úspor, tuhle situaci jsme nečekali. Měli jsme po celou dobu zavřeno, vydávání jídla a pití z okénka jsem moc nevěřil. V pondělí 11. května ale chceme otevřít zahrádku a budeme i vařit. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ říká majitel restaurace Jaroslav Strouhal.

Trochu jinou taktiku zvolil hospodský z podniku Restaurace a Café U Medvěda v Litomyšli. „Od začátku máme otevřené okénko a rozvážíme jídlo. Nenahradí nám to běžné tržby, ale jsme rádi i za tohle. Jezdíme tři auta a v době oběda někdy nestíháme, děkujeme za to. V pondělí 11. května určitě otevřeme zahrádku,“ říká majitel Martin Hanč.