Jednoduchý návod vytvořit nejde

Pro tuzemské regiony je připraveno celkem sedm takových „kasiček“, ze kterých mohou starostové, primátoři a hejtmani žádat peníze. Jenže zvláště menší samosprávy často nevědí, jak na to. „Pokud bude starosta malého města žádat o dotaci u některého z ROP, je nutné vypracovat hlavně projekt, který je svým zaměřením v souladu s cíli a aktivitami příslušného ROPu a nemá negativní vliv na rovné příležitosti,“ vysvětluje Barbara Steinová z odboru řízení a koordinace na ministerstvu pro místní rozvoj.

„Žádost o dotaci pak musí doručit příslušnému úřadu regionální rady. Uvedená příslušnost se vztahuje k místu realizace projektu, tedy k místu, kde bude například zrekonstruována zastávka autobusu,“ dodává. Adresy všech těchto úřadů jsou k dispozici na stránkách www.strukturalni-fondy.cz, kde jsou také kompletní přehledy všech fondů, ze kterých se dá čerpat. Pokud si starosta není jistý se svojí žádostí, měl by se nejdříve obrátit s dotazem na příslušný úřad regionální. „Bohužel vytvořit zjednodušený návod postupu pro podání žádosti o podporu opravdu nelze. Z tohoto hlediska je vhodnější obrátit se rovnou na pracovníky regionální rady,“ řekla Deníku Steinová.

Většina ROP nabízí starostům peníze teprve od prosince 2007, takže do dnešních dnů se podařilo vyčerpat jen necelou třetinu všech peněz, které v nich jsou. Finančních možností, jak „zadarmo“ zlepšit podmínky pro život v obci či městě, je tak stále dost.

Manažeři dostupní i malým obcím?

Nemalé zkušenosti s problematikou evropských peněz má Pavel Neumeister, bývalý starosta Dolní Dobrouče, dnes pracovník manažerské firmy, která je autorem některých úspěšných programů podpořených financemi z evropských fondů. „Jako starosta mám zkušenost, že je jednodušší dosáhnout na finance z republikových fondů, než z fondů evropských. Podle mého názoru by měl žádost o peníze ze státních fondů zvládnout každý obecní úřad, který má slušnou účetní. Žádat o podporu z evropských fondů, to už se ale bez podpory specializované manažerské firmy neobejde. O tom jsem přesvědčen,“ uvedl.

Podle jeho slov si služby manažerské firmy mohou dovolit i menší obce. „Samozřejmě záleží na tom, o co chtějí žádat, jak náročný je projekt,“ doplnil.

Financí je dost, jen vědět, jak na ně

„Byrokracie, šílená administrativa,“ tak charakterizuje problematiku žádostí o finance na projekty u fondů Evropské unie ústecký místostarosta Luboš Bäuchel. Jak dodává, hlavně pro malé obce musí být vše, co je spojeno s touto problematikou, neúnosné. „Ne〜dovedu si představit, že bychom při tom nevyužívali služeb manažerských firem. Kolem toho je tolik administrativy, že vznik podobných firem byl naprosto přirozený. To jsem poznal v poslední době především ve vztahu k projektu cyklostezek, jehož investorem je Region Orlicko –Třebovsko a jež je právem označován jako stavba desetiletí. Podobný projekt není město ani obec, a o tom jsem přesvědčený, samo schopno vůbec zúřadovat. Mluvím samozřejmě o velkých projektech. Jsou i menší, kupříkladu na kulturní akce, to jsou věci jednodušší a město je zvládne samo,“ upřesnil.

Jen pro ilustraci – projekt cyklostezek na Orlicko –Třebovsku, o němž se Luboš Bäuchel zmínil, představoval celkové náklady 125 milionů korun, tzv. uznatelných přitom bylo 103 milionů, dotace z evropských fondů pak činila 65 milionů korun.

„Evropských peněz je hodně. Je ale potřeba umět je vidět a pak na ně dosáhnout. A to je práce manažerských firem. Upozornit, že někde finance jsou, to za prvé, a následně dokázat připravit smysluplný projekt, který má šanci uspět, to za druhé. No a potom všechno zúřadovat,“ podtrhuje ústecký místostarosta, který je zároveň předsedou svazku obcí a měst Region Orlicko–Třebovsko.

Podle Bäuchelových slov už řada měst spolupracuje s manažerskými firmami celoročně. „Ta firma si vezme určitou sumu, dejme tomu v řádu sta tisíc korun, za to, že možné zdroje financí vyhledává. Další příjem pak manažerské firmy samozřejmě mají z případných úspěšných projektů, z jejich zúřadování. Nic proti tomu, je to legální, je to byznys. V regionu je podobných firem hodně, touto činností se zabývá řada lidí, nejen pro veřejný sektor, ale kupříkladu i pro podnikatele. Také v Ústí uvažujeme o tom, že bychom celoročně služeb nějaké takové firmy využívali,“ uzavřel Bäuchel .
Má to samozřejmě logiku. Evropské peníze prostě dosažitelné jsou a v mnoha případech v městech i obcích již pomohly a mohou pomáhat dál. Štěstí ovšem přeje připraveným – a proto rozhodně není od věci snažit se jim vyjít maximálně naproti.

(kli, ký)