„Aktuálně máme šestasedmdesát tělocvičných jednot, v nichž je vedeno devět tisíc tři sta členů,“ uvedla Lenka Pařízková, jednatelka župy, jejíž sídlo je v sokolovně Pardubicích. „K roku 2011 byl úbytek členů zhruba o tisíc, nicméně v posledních letech se členská základna drží na stejné úrovni,“ přidala.

Župa Pippichova má dlouhou tradici. V roce 2016 oslavila 120 let od svého založení, což je datováno na rok 1896. Během této doby funguje nepřetržitě. „Působíme jako krajská zastřešující organizace pro všechny tělocvičné jednoty. Jsme mezičlánek mezi ústředím, což je Česká obec sokolská, a jednotlivými tělocvičnými jednotami v obcích a městech,“ řekla k hlavní náplni činnosti župy Lenka Pařízková. „Jsme rozprostřeni po celém území Pardubického kraje. Saháme až po hranice s Moravou. Z hlediska okresního rozdělení je to rovnoměrně rozdělené,“ dodala k otázce, kde všude jsou jednoty pod Sokolskou župou Východočeskou-Pippichovou.

Jednou za šest let se konají krajské slety, kde skupiny předvádí sletové skladby. Pro tento rok, kdy se slet uskuteční 9. a 10. června, si pořadatelé připravili pro veřejnost i atraktivní doprovodný program, na který se mohou diváci a účastníci těšit. „Hlavní náplní bude samozřejmě předvedení hromadných cvičení a sletových skladeb, ale my to letos pojmeme více ze široka. Řekli jsme si, že to neuděláme pouze jako vystoupení,“ nastínila část programu jednatelka župy. „Bude toho opravdu hodně,“ prozradila alespoň částečně.

Nyní probíhají po celém kraji nácviky skladeb, které budou chtít tělocvičné jednoty předvést. Podle informací se zapojil slušný počet jednot. „Třetina jednot nacvičuje nějakou sletovou skladbu. Samozřejmě ne všechny. Menší jednoty nacvičují jednu, dvě, větší toho nacvičují více. Je to rozdělené, jak se komu i určitá skladba líbí,“ dodala Lenka Pařízková.

Po krajském sletu přijde XVI. Všesokolský slet, který se bude konat 1. - 6. července v Praze.

Nácvik skladby Siluety v Pardubicích.Zdroj: Sokolská župa Východočeská - Pippichova