Vzpomínáte na začátek června a světový šampionát v hokejbale? Jednou z opor českého národního týmu při zápasech v Tipsport areně byl i pardubický hokejbalista JAN BÍLÝ. Ten nyní ohlásil zajímavý přesun. Do zahraničí? Ne, zůstává v Pardubicích. Stěhuje se ovšem do haly v Dašické ulici. Bílý se stal novou posilou florbalistů Sokola.

Hokejbalu se věnoval šestnáct let. Vyhrál s Pardubicemi domácí extraligu, jako reprezentant posbíral kompletní medailovou sbírku z mistrovství světa. Bronzovou medaili získal před měsícem na šampionátu v Pardubicích. Proč se v pětadvaceti letech rozhodl opustit scénu mezi mantinely s oranžovým míčkem?

„Chci říct, že s hokejbalem jsem neskončil, nazval bych to přerušením,“ zdůraznil na úvod Bílý. „Byl jsem kontaktován Ondrou Vichrem ze Sokola a po vypadnutí v hokejbalovém play off jsme se domluvili na schůzce, na které jsem dostal nabídku, abych zabojoval o místo v pardubickém florbalovém A týmu,“ prozradil Bílý.

Vzhledem k tomu, že se chystal na domácí světový šampionát, odložil rozhodnutí až po jeho konci. Zhruba za dva týdny pak řekl: Jdu do toho!

„Po dlouhém rozmýšlení, radách od nejbližších a zjišťování si informací jsem se nakonec rozhodl, že se budu věnovat florbalu na nejvyšší úrovni. Sám vím, že tento krok vyvolá spoustu emocí, a to pozitivních i negativních, ale jsem rád, že rodina a moji nejbližší kamarádi mě v tomto kroku podpořili a přáli mi to,“ prohlásil.

Ani úspěšný hokejbalový šampionát ho od změny „profese“ neodradil. „Byl to můj čtvrtý šampionát, určitě převýšil všechny ostatní a podle mě ho už asi žádný nepřekoná. Hrozně moc si cením toho, že jsem mohl být součástí úžasné party a týmu“ uvědomuje si Bílý.

Pardubický sportovec opouští odvětví, kterému se věnoval šestnáct let. „Samozřejmě, že je to člověku líto, navíc poté, co jsem zažil vrchol kariéry na domácím mistrovství světa, ale měl jsem nějaké důvody ke změně a nejde se rozhodovat pouze na základě jednoho turnaje, i přesto, že byl skvělý,“ vysvětlil.

Tři roky s florbalem

Ve florbale není rozhodně žádným nováčkem, i když se mu věnoval samozřejmě na nižší úrovni. „Začal jsem zhruba před třemi lety, kdy vznikl klub HAGA Pardubice. Dva roky po sobě jsme postoupili do vyšší soutěže, takže mým vrcholem je zatím regionální liga,“ naznačil Bílý, který se snažil skloubit oba sporty dohromady. „Loňskou sezonu jsem si ale florbalově moc neužil, protože jsem chtěl vše podřídit nejprve hokejbalovému play off a následně i mistrovství světa.“

V rukou mu zůstává podobné náčiní, pravidla hokejbalu a florbalu se ovšem dost liší. „Myslím, že za ty tři roky jsem si na florbalová pravidla zvykl velice dobře. Ze začátku to byla tragédie, všechny jsme řezali a stali se tak nepřáteli všech florbalistů,“ směje se.

Celkem rychle se ovšem situace zklidnila. „Samozřejmě jsem rád za to, že se v Superlize čím dál více toleruje hra tělem, naopak vím, že si budu muset dát pozor hlavně na fauly hokejkou,“ říká Bílý.

Nyní maká během letní přípravy a má za sebou i první zápasy, poprvé nastoupil na přípravném turnaji Sokol Cup. „Vím, na čem musím pracovat a co mi dělá problém. Navíc jsem nastoupil na postu obránce, což byl trochu nezvyk. I obránci ovšem musí pomáhat ofenzivě, takže jsem se s tím v pohodě vyrovnal.“

Nejbližší sportovní cíl? „Bude jich víc. Mezi ty hlavní určitě patří, abych se probojoval do týmu a pomohl mu k co nejlepšímu výsledku,“ plánuje nyní již florbalista Jan Bílý.