Čtyřiadvacetiletý závodník pardubického klubu vyhrál svou čtvrtfinálovou i semifinálovou skupinu, v každé z nich ho čekaly tři jízdy. Pak bylo jasno, po pěti letech se český zástupce objeví ve velkém finále. Tím posledním byl Aleš Dryml. 

„Od začátku se mi extra nedařilo, pořád jsme se prali s nastavením motorky. Udělali jsme hodně změn, ale dopadlo to výborně,“ ohlížel se Milík. 

Do finálové jízdy ho vítala na české poměry neskutečná atmosféra. Stadion na nohou, mohutný hluk a skandování jeho jména. 

„Na finále jsem dostal čtvrté startovní pole, což jsem myslel, že bude špatné. Když jsem pak přijel a viděl jsem, kolik je tam materiálu, tak jsem si říkal, že by se to podařit mohlo. Měl jsem dobrý reflex, byl z toho rychlý start,“ popisoval vítěz klíčový okamžik. 

Velké finále zahájil na vedoucí pozici. A už ho nepustil, ani před dotírajícím Polákem Holtou. „Když jsem vyjel z první zatáčky, tak mi blesklo hlavou: Sakra, ještě šest kol,“ smál se. 

Ke konci už mu bylo lépe. „Když jsem pak v šestém kole vjížděl do cíle a nikdo kolem mě nebyl, tak jsem věděl, že jsem to dokázal,“ řekl Milík, jenž potom byl v jednom kole. V obležení fanoušků přebral vzácnou trofej, objel s ní kolem slavících tribun. 

„Je to něco neskutečného, nejlepší výsledek v mé kariéře,“ radoval se na tiskové konferenci, na kterou mu pořadatelé donesli vítězné pivo. I vedle sedícímu Rune Holtovi, jenž už Zlatou přilbu dvakrát vyhrál. Teď byl podruhé za sebou druhý. 

„Byl to fantastický závod, nejlepší muž vyhrál,“ gratuloval Holta Milíkovi. Jen do malého finále se letos dostali poslední dva vítězové Sajfutdinov a Pavlic. 

Zlatá přilba 2017

Finále A:1. Milík (ČR),2. Holta (Pol.), 3. Fricke (Austr.), 4. Čugunov (Rus.), 5. Žagar (Slovin.), 6. Janowski (Pol.).

Finále B:1. Jonsson (Švéd.), 2. Sajfutdinov (Rus.), 3. Lindbäck (Švéd.), 4. Krčmář (ČR),5. Pieszczek (Pol.), 6. Pavlic (Chorv.)

Zdroj: Youtube