Těšte se! Bude to závod jako břitva. Přesně za měsíc se elitní český biker Jaroslav Kulhavý požene v Riu za obhajobou olympijského prvenství z Londýna. Na přivítání z před čtyř let, kdy ho v domovském Ústí nosili na rukou a vítali jako boha, nikdy nezapomene. Jaké si dává šance, že si to zopakuje? ,,Bylo by nádherné titul obhájit. Pojedu, co to dá. Z toho vzejde konečné umístění a třeba to znovu cinkne. Pak si s čistým svědomím klidně zajdu i na pivo," říká bez váhání.

Do dějiště her zamíří 10. srpna. Závod pojede o jedenáct dní později. Okruh v Riu mu prý vyhovuje, přestože při testu v říjnu loňského roku do cíle nedorazil. ,,Z toho si hlavu nedělám. Trať se mi celkem líbí. Je hodně podobná té londýnské, ale převýšení je větší. Je tam spousta kamenitých sekcí, které se přeskakují, a jeden delší kopec. Bude to záhul," má jasno o náročnosti.

V posledních týdnech pracoval na maličkostech. ,,S kondicí jsem spokojen. Vždycky je ale co zlepšovat. Snažím se likvidovat manka ve sjezdech a ještě více jsem ladil techniku. V závodě se vám hodí každá vteřina."

Největším sokem Kulhavému bude již tradičně Nino Schurter. Fenomenální Švýcar, který na začátku července získal v Novém Městě na Moravě pátý titul mistra světa. Ústecký rodák však cítí nárůst formy. ,,Už při dalším závodě Světového poháru ve Švýcarsku jsme jeli vyrovnaně. Jenže mě postihl defekt. Nebude to jenom o Schurterovi, ale i dalších soupeřích. Výborný je také Francouz Absalon. Navíc je nutné počítat s počasím. Pravděpodobně nás čeká velké horko a ne každý se s tím umí vypořádat."

Na rozdíl od Londýna ho na trati nebudou povzbuzovat rodiče ani jeho fanklub. ,,Chvíli vtipkovali, že pojedou autobusem. Ale doteď nevyjeli, takže to asi nestihnou," směje se.

K věrným fanouškům Jaroslava Kulhavého patří také nejúspěšnější česká olympionička Věra Čáslavská. V Londýně mu k triumfu blahopřála formou tajemné sms. ,,Jsme stále ve spojení. Potkáváme se na různých akcích. Moc si paní Čáslavské vážím. Dokázala toho strašně moc. Měla by být i v Riu, což je dobré znamení."

Jedenatřicetiletého sympaťáka olympijský úspěch povahově nezměnil. Vůbec se nechová jako nafoukaná hvězda. Naopak. Závody na horských kolech i díky dalším skvělým výsledkům výrazně zpopularizoval. ,,V Londýně jsem získal zlato, ale důležité bylo, že se mi povedlo vyhrát i několik velkých akcí po olympiádě. Nabalovalo se to. Dostanete se do povědomí veřejnosti. Lidé díky tomu získávají o našem sportu více a více informací. Především mě těší nárůst členské základny u těch nejmenších. Když vidím malého kluka na biku, mám z toho obrovskou radost."

Kulhavému bude v neděli 21. srpna držet palce celá republika. Poslouží k tomu i narychlo vybudované letní olympijské parky. Jeden z nich vyroste také v nedalekých Pardubicích. ,,Je skvělé, že se tato myšlenka zrealizovala a peníze se investovaly právě sem. Hlavně děti to v dnešní době pomůže přitáhnout ke sportu. Fanoušci se mohou vyblbnout na nově vzniklých sportovištích, setkají se se zajímavými osobnostmi a společně budou sledovat přenosy z Ria na velkoplošné obrazovce. Na dálku s námi budou v kontaktu a užijí si parádní atmosféru," pochvaluje si Kulhavý.

Své příznivce zákonitě nechce zklamat. Podřizuje tomu vše. Třeba i jídelníček. Že by si dal k obědu  kachnu od maminky, na to zapomeňte. ,,Do závodu se musím v tomto směru hlídat. Po něm klidně zhřeším. Poolympijský čas si chci užít nehledě na výsledek. Udělám ale maximum, aby byl co nejlepší."

Vizitka
Datum a místo narození: 8. ledna 1985, Ústí nad Orlicí
Výška a váha: 187 cm, 77 kg
Disciplína: MTB – cross country
Klub/trenér: Specialized Racing Team/Viktor Zapletal
Největší úspěchy – kategorie elite: olympijský vítěz, mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy
OH: 2012 (Londýn) – zlato
MS: 2011 (Champéry) – zlato, 2010 (Mont St. Anne) – stříbro (individuální závod) a bronz (štafeta), 2016 (Nové Město na Moravě) – 2x stříbro (individuální závod a štafeta), 2014 (Hafjell) – bronz (štafeta)
ME: 2010 (Haifa) a 2011 (Dohňany) – zlato
Ostatní kategorie: MS 2014 v maratonu horských kol (Pietermaritzburg) – zlato; ME 2007 (Cappadocia) – stříbro, MS 2007 (Fort William) – bronz (oboje do 23 let); juniorský mistr světa i Evropy (2003)
Ocenění: 3x vítěz domácí ankety Král cyklistiky (2010-12)