Po osmileté odmlce se na trať do vrchu Laudon vrátily závodní speciály v loňském roce, kdy uspořádání volného závodu umožnila celková rekonstrukce asfaltového povrchu vozovky. K závodu, který se jel o Pohár hejtmana Pardubického kraje, se sjelo osmdesát jezdců z celé republiky.

Nad letošním závodem opět převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta obce Albrechtice u Lanškrouna Jaroslav Novák. Pojedou se zde závody dvou seriálů – Mezinárodní mistrovství závod soudobých a historických automobilů, Maverick Rescue Euro Cup 2020 a Autoklub Mistrovství České republiky soudobých, historických automobilů a České Trofeje.

Díky zrušení letošního Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu, hledají špičkoví jezdci náhradní závody a jedním z nich bude letošní I. GMS Albrechtický kopec. V seznamu pro mezinárodní závod Maverick Rescue Euro Cup opět nechybí francouzský mistr Sébastien Petit s vozem NOVA Np 01-4 Engine Honda Turbo, dále jezdci česko-rakouského týmu SKI Modřice/Mad Racing Power, vedoucí jezdec Ferdinand Madrian (Norma M20FC), manželé Sigrid a Christian Ferstlovi (oba F-Tatuus Master). Dále to je Petr Žáček (Audi Sport Quattro S1), vedoucí jezdec kategorie historiků. Michal Žáček (BMW 130i) třetí jezdec celkového pořadí seriálu a celý další seznam přihlášených jezdců. Závodů se zúčastní jezdci ze šesti států Evropy. V seriálu Autoklub Mistrovství ČR nechybí mezi přihlášenými jezdci nikdo z elitní desítky průběžného pořadí – např. vedoucí jezdec Miloš Beneš (Osella FA30), dále Petr Trnka (Ligier JS53 EVO2 LRM), David Komárek (Mc F1 EVO), Marek Rybníček (Škoda Fabia R5) či Václav Janík (Norma M20FC Turbo) a také současná nejlepší jezdkyně Kristýna Fillová (Mitsubishi Black 9) a řada dalších výborných jezdců.

„Dovolím si říci, že se bude jednat o jeden z nejkvalitnějších závodů do albrechtického kopce v celé jeho historii. Přeji všem motoristickým příznivcům, kteří se na víkendové závody chystají, krásný sportovní zážitek a současně na ně apeluji, aby v průběhu závodů dodržovali veškerá nařízení pořadatelů a přihlíželi závodům z vyhrazených sektorů a současně dodržovali zvýšená hygienická opatření v souvislosti se šířením nemoci Covid-19,“ sdělil promotér a ředitel závodů Aleš Gänsdorfer.

Program závodů bude pro oba dny totožný. V 12.30 hodin slavnostní zahájení a hned poté v 12.45 hod. se piloti vydají na trať.