Kateřina Richterová z Prahy ještě v sobotu ráno netušila, že se postaví na start závodu na deset kilometrů, dozvěděla se to až hodinu před startovním výstřelem. Původně přijela do Pardubic na loučení se svobodou, za týden se totiž vdává. „Čeká mě toho dnes víc, ale nemám absolutně tušení co. Uběhnout deset kilometrů byl totiž první úkol svatebního pětiboje, který pro mě připravila moje pardubická sestřenice Hanka a kamarádky," řekla Kateřina krátce potom, co proběhla cílem „desítky".

Běhá naštěstí pravidelně již několik let a „desítka" pro ni byla tak akorát. „Jestli bude další disciplínou pětiboje kolo, tak holkám ujedu," smála se Kateřina, brzy již Vodičková, nad netradičním loučením se svobodou, které jí kamarádky připravily.

Budoucí nevěsta Kateřina Richterová a její kamarádky si zaběhly deset kilometrů. Zdroj: DENÍK/Pavlína Roztočilová

Ve speciální sportovním vozíku, tlačena na střídačku čtyřmi běžci, si půlmaraton "zajela" i brzy devítiletá Alexandra Burská. S maminkou Michaelou přijely za pardubickým zážitkem až z Litoměřic. "Sašenka má vrozenou vývojovou vadu pohybového aparátu a špatně chodí. Nedávno získala jako sponzorský dar sportovní vozík, to nám moc pomohlo. S obyčejným vozíkem by třeba běh nepřicházel v úvahu," svěřila se maminka hendikepované dívky.

Kromě pardubického půlmaratonu a pražského maratonu, kam se rodina také chystá, si Saša na novém vozíku užije i řadu výletů. Doma v Litomeřicích je totiž členkou turistického oddílu. "Baví mě to," přiznala s úsměvem dívka. Jedním ze čtyř běžců, kteří se Sašou ujeli 21 kilometrů, byl Pavel Mádr z Pardubic. Běhá již dlouho, ale půlmaraton s vozíkem zdolával poprvé. "Je to náročnější fyzicky, ale hlavně je to veliká zodpovědnost, abychom Sašu dovezli v pořádku do cíle. Snad se jí to líbilo," dodal Pavel Mádr.

Alexandra Burská s pohárem.Zdroj: DENÍK/Pavlína Roztočilová

Expedice Crossing Cyprus 2017 dorazila do cíle. Účastníci jsou vyřízení, ale šťastní po 287 kilometrech jízdy je čas 16 hodin a 45 minut.
Koloběžci zdolali Kypr. 287 kilometrů za 16 hodin 45 minut