Choceň – Jeden stupeň pod nulou, bez srážek i sněhové pokrývky. Trať zmrzlá, v údolích místy změklá. Takové podmínky čekaly na závodníky, kteří přijeli na 24. ročník lesního krosu Malá cena Velké Verandy, jenž se konal první prosincový víkend.
Startovní listina čítala více než 400 běžců, pro něž pořadatelé připravili trasu dlouhou 4300 metrů. Cílem nakonec proběhlo 391 závodníků.
Už před startem byl znám okruh favoritů a možných aspirantů na celkové vítězství. Řadil se mezi ně Pavel Hladík, Jiří Šacl, Vojtěch Král, Pavel Kubát a v neposlední řadě i obhájce loňského prvenství Jan Janů z pardubické Hvězdy. Mezi ženami na startu nechybělo hned šest běžkyň z osmi nejlepších roku 2015. Vítězství obhajovala Lucie Maršánová.
TITULY DO PARDUBIC
Běžci z krajského města závod opanovali. Jan Janů demonstroval svou současnou formu a bezpečně zvítězil. Zároveň se zapsal červeným písmem do historie, protože jako první se dostal pod hranici patnácti minut. Nový traťový rekord má hodnotu 14 minut 58 sekund. Druhé místo obsadil specialista na orientační běh Vojtěch Král, třetí doběhl Jiří Šacl. Z domácích běžců si nejlépe vedl Tomáš Křivda, jenž jako junior skončil v absolutním pořadí šestý. Zároveň byl nejlepší z našeho regionu. Nejrychlejší ženou se stala oddílová kolegyně Janů Lucie Maršánová. Byť byla podle vlastních slov nervózní a na vítězství si příliš nevěřila, dokázala nápor svých soupeřek odrazit. Druhá Adéla Stránská za ní zaostala o dvanáct sekund, třetí doběhla Táňa Metelková.
Klub veteránů Malé ceny Velké Verandy má po letošním ročníku 48 členů. Dvaačtyřicet mužů a šest žen z uplynulých klání oběhlo trať alespoň třináctkrát.

Absolutní pořadí
Muži: 1. J. Janů (Hvězda Pardubice SALOMON) 14:58, 2. V. Král (VolumeUp team) 15:26, 3. J. Šacl (Hvězda Pardubice) 16:08, 4. P. Hladík (Hvězda Pardubice) 16:09, 5. P. Kubát (OK 99 Hradec Králové) 16:43, 6. T. Křivda (K.O.B. Choceň) 16:49, 7. V. Sýkora (OOB TJ Slovan Luhačovice) 17:03, 8. K. Kulíšek (TJ Nové Město na Moravě) 17:04, 9. J. Bouchal (KOS Slavia Plzeň) 17:09, 10. J. Gebrt (OK Slavia Hradec Králové) 17:16.
Ženy: 1. L. Maršánová (Hvězda Pardubice) 17:44, 2. A. Stránská (Iscarex Č. Třebová) 17:56, 3. T. Metelková (OK 99 Hradec Králové) 18:30, 4. M. Fenclová (OK Lokomotiva Pardubice) 18:38, 5. K. Pulgretová (TJ Nové Město na Moravě) 18:43, 6. K. Matrasová (OOB SK Chrast) 20:10, 7. P. Hančová (OK Lokomotiva Pardubice) 20:50, 8. D. Kosová (OK 99 Hradec Králové) 20:52, 9. V. Horčičková (OOB TJ Slovan Luhačovice) 20:55, 10. M. Zvěřinová (OK Lokomotiva Pardubice) 21:11, A. Kopecká (OK Lokomotiva Pardubice) 21:11.

Trať nebyla rozblácená, dalo se běžet rychle

Opět se postavil na start a znovu z toho byl traťový rekord. Závodník pardubické Hvězdy JAN JANŮ posunul čas o pět sekund a jako historicky první běžec se dostal pod hranici patnácti minut.

Gratuluji k vítězství. Věřil jste si po tom loňském výkonu, že se vám znovu podaří traťový rekord vylepšit?
Moc jsem tomu nevěřil, protože jsem měl tento víkend náročný, ale o to víc jsem rád, že se to podařilo.

Jan JanůZdroj: MCVVDo jaké míry myslíte, že k tomu rekordu přispěla i letošní tvrdší, zmrzlá trať?
Trať byla, myslím, letos rychlejší, protože nebyla moc rozblácená. Dalo se běžet opravdu rychle. Namrzlá místa mi moc nevadila, protože jsem běžel v tretrách.

Jak probíhal na trati souboj s reprezentantem v orientačním běhu Vojtou Králem, který startoval půl minuty před vámi?
Byl jsem překvapený, že jsem ho uviděl už kousek před sebou po druhém kopci, což mě dost namotivovalo. Na prvním mezičase jsem věděl, že běžím dost rychle, takže jsem na druhou stranu věděl, že nemám moc bláznit, abych ho za každou cenu doběhl. Hlídal jsem si tedy své tempo a odstup, tak abych věděl, že ho porazím.

Takže na rovině jste běželi tak nějak stejně?
Možná jsem ho lehce stahoval, ale nejvíce jsem na něho naběhl ve výbězích a sebězích.

Jaké máte plány a cíle do příští sezony?
Hlavně aby vydrželo zdraví a pak bych se rád nominoval na mistrovství Evropy i světa v bězích do vrchu. No a samozřejmě bych rád absolvoval i tyto srdcové záležitosti, jako je zdejší závod nebo třeba Velká kunratická. Protože ta atmosféra je perfektní, i když mám pocit, že vloni bylo podél trati více diváků, ale to je asi dané tím chladnějším počasím.

Co byste závěrem vzkázal ostatním sportovcům a fanouškům?
Sportovcům, kteří tady nebyli, bych vzkázal, ať určitě příští rok přijedou, nebudou litovat. Trať je srovnatelná s Velkou kunratickou s tím rozdílem, že tady se nenamočíte, protože tady žádné potoky nejsou (směje se).

Na vítězství jsem si nevěřila

Během svého počínání na trati si myslela, že běží pomalu, jenže po proběhnutí cílem ji dělily od traťového rekordu pouhé čtyři sekundy. Vítězka mezi ženami LUCIE MARŠÁNOVÁ tak má o motivaci na příští rok postaráno.

Gratuluji k vítězství. Jak jste s výkonem spokojená?
Spokojená jsem hodně, úplně jsem si nevěřila, že to dneska vyjde na vítězství, ale na druhou stranu mě mrzí ty čtyři sekundy od traťového rekordu. Měla jsem během závodu pocit, že neběžím tak rychle, takže mě překvapilo, jak blizoučko jsem nakonec k tomu rekordu byla. Poslední dobou jsem toho moc nenatrénovala, takže jsem byla hodně nervózní a nevěděla jsem co čekat.

Vnímáte tedy ten rekord jako motivaci pro příští rok?
Zcela určitě (usmívá se).

Lucie MaršánováZdroj: MCVVMěla jste na trati přehled o soupeřkách startujících před vámi?
Martu Fenclovou, která startovala půl minuty přede mnou, jsem viděla od začátku a nad třetím kopcem jsem ji předběhla. O ostatních jsem přehled neměla. Adéla Stránská startovala minutu přede mnou, což už bylo moc.

Jaká jsou vůbec vaše neoblíbená, nebo naopak oblíbená místa na trati?
Nejméně oblíbený je hned ten první seběh, tam se hodně bojím. Ten seběh je hodně prudký a dlouhý. A letos pro mě bylo ještě hodně těžké se rozběhnout po třetím kopci na následné rovině.

A v čem se tedy cítíte naopak silná?
Seběhy to nebudou (směje se). Takže určitě naopak v kopcích a na té rovině se mi snad také daří…

Můžete nastínit plány pro příští sezonu?
Přestože mi hodně lidí říká, že to moc nejde, tak bych ráda i nadále kombinovala jak dráhu, tak i běhy do vrchu. Tedy na dráze vylepšit osobní rekordy a nominovat se na vrcholné akce v bězích do vrchu, které se mi hodně líbí.

V cíli jste pak vyhlížela svého přítele (Jiří Šacl, pozn. aut.). Jak byl spokojen se svým výkonem?
Oba jsme se zlepšili proti loňsku o pár sekund, takže spokojenost byla oboustranná. Jirkovi se navíc podařilo o jednu sekundu vybojovat třetí místo, za to byl moc rád.

Co byste vzkázala fanouškům běhání a sportu vůbec?
Hlavně ať sportují i nadále tak, jak je baví. Hlavně pro radost a pro zdraví, protože to je, řekla bych, nejdůležitější. Vojtěch Grundman