Ve stejné roli přijede na východ Čech i tento víkend, ve startovní listině jsou čtyři jeho svěřenci. „Těším se jako na každý ročník. Možná s obavami z Francouzů, ale to k tomu sportu patří. Soupeře si nevybíráte, ti tady jsou,“ říká Váňa, jenž zanedlouho oslaví pětašedesáté narozeniny.

V neděli se poběží 127. ročník legendárního dostihu. Váňa bude u toho. „Samozřejmě je hrozné, pokud sledujete Velkou pardubickou ze země, ale co se dá dělat. Musím si na to pomalu zvykat,“ uvedl.

Loni jste hovořil o tom, že účast ve Velké nevylučujete, že se potřebujete na něco chystat. Byly tedy hlavní překážkou zdravotní problémy?
Mám v poslední době trochu problémy s levou kyčlí. Když si zkrátím třmeny, tak mě to bolí. To je takové nepříjemné. A koně poznají, že ten, co je nahoře, není úplně fit. A pak si dělají, co chtějí.

V dostihu budete mít čtyři svěřence. Když vyhrál v záříjové kvalifikaci Power Zar, řekl jste, že potřebuje váhově upravit. Jak se to podařilo?
Myslím, že úspěšně. Power Zar vypadá velmi dobře. Tento rok byl jednou zastaven a jednou vyhrál kvalifikaci. Nenechalo to na něm žádnou únavu. Je zdravý, na Velkou pardubickou se taky těší.

Kdo bude mít z vašich svěřenců největší ambice?
Podle mě je z nich nejlepší, i věkově, No Time To Lose. Lehké zdravotní problémy měl Ange Guardian, ale po splnění kvalifikačních podmínek již pracuje jako loni, tak by na tom mohl být stejně. A Zarif je stará zkušená armara, která už ve Velké pardubické startovala a nebyla nikdy horší než třetí. Tento rok vypadá taky docela dobře.

Často se mluví o koních. Jak vypadá v posledních dnech před Velkou příprava žokejů?
Žokejové se připravují tradičně. Dalo by se říct, že minulý víkend téměř všichni ještě jezdili, ať už v Brně či v Meranu. Samozřejmě přes týden se jdou proběhnout nebo zajdou do posilovny. Váhové problémy u nich nejsou, kluci spíš pracují na fyzické kondici.

Vás mohou diváci vidět, když po dostihu hodnotíte, jak to dopadlo. Čemu se věnujete předtím a jak prožíváte samotný dostih?
Tento rok tam budeme mít celkem jedenáct koní, kteří budou v průběhu celého dne startovat. Musím říct, že se moc nezastavím. Musíte koně nasedlat a do dostihu připravit. Když dojde k nějakému zranění, tak se postarat o ošetření a dát je zase do pořádku. Je to honička po celé odpoledne. Abych řekl pravdu, nemyslím dopředu na to, že bude Velká pardubická. Ta přijde, osedlám koně a jdu se na ni podívat.

Předáváte ještě poslední rady žokejům před začátkem dostihu?
V paddocku se bavíme. Ale já s klukama jsem denně na dvoře, jezdili jsme i v tréninku. Každý z nich ví, na čem sedí. Předběžná taktika je určená dopředu, ale ve Velké pardubické toho zase tolik takticky nenaplánujete. Jak bych to řekl? Každý správný žokej se musí přizpůsobit dostihu. Podle vývoje musí udělat pro svého koně to nejlepší, co může. To zase vždy nejde, sem tam se vám někdo připlete. Někdy zase musíte udělat větší oblouk, než jste chtěl. Kolikrát s tím žokej nic neudělá, ty okolnosti mohou být různé.

Co říkáte na zahraniční účast, která se na letošní ročník Velké pardubické chystá?
Přijedou koně, kteří jsou výborní a konkurenceschopní v Evropě, a to i v Anglii. Dva z nich patří mezi špičku francouzských krosařů. Aspoň se s nimi poměříme, jak na tom vlastně jsme.

Rozhodně zvýší konkurenci. Může někdo z nich pomýšlet i na vítězství?
Zcela jistě. Jeden z nich běžel po dlouhé době v Cheltenhamu šest kilometrů cross country, což není žádná sranda. V Anglii to běhají opravdu výborní koně. Já jsem tam sám několikrát startoval, největšího úspěchu tam dosáhl zřejmě Decent Fellow, který Velkou pardubickou taky vyhrál. Uvidíme. Možná jsou koně z Francie nad naše možnosti, ale možná taky ne.

Česká špička se představí v tom nejlepším obsazení…
Určitě, u nás nic lepšího teď není. Co se týká jen českého obsazení, tak je Velká pardubická hodně kvalitní. I z těch několika outsiderů může někdo překvapit. To se může stát kdykoliv, protože Velká je velmi těžký a nevyzpytatelný dostih. Můžete být dobří, jak chcete, ale pokud nemáte i štěstí, tak vám to moc nepomůže. Vyhraje ten nejlepší, který bude mít zároveň štěstí.

Už nyní přemýšlíte, co bude příští rok, nebo se soustředíte jen na tuto neděli?
To opravdu nevím (usmívá se). Já teď nepřemýšlím ani nad tím, co bude příští týden. To bych se z toho musel zbláznit. Chystáme koně podle nejlepšího svědomí. Je to úsilí nejen moje, ale celé rodiny a celého personálu. Je to sport. Někdy se vám podaří splnit si své předpoklady, s kterými do závodu jdete. Když to nevyjde, musíte to vyhodnotit. Jestli přidat, nebo jet dál.