V Pardubicích rozbila stan před pátečním utkáním kvalifikace Světového poháru v Číně. Jejím soupeřem bude od 18 hodin v Tipsport aréně Island.

NÁVRAT: BALVÍN I SCHILB
V Pardubicích se národní tým utábořil již v neděli. Zástupci zahraničních klubů dorazili o den později. Poté, co reprezentační kouč Ronan Gingburg zúžil nominaci, zůstalo v ní čtrnáct hráčů. Na Dukle se však oblékla do tréninkových dresů patnáctka. Vysvětlení je prosté. K elitnímu výběru se připojil Lukáš Palyza, který nedostal pozvánku kvůli zranění. Nicméně český duch zdá se být silný. O tom už přesvědčil veřejnost Šimon Puršl, který přijel za spoluhráči na Eurobasket do Rumunska, i když bylo jisté, že kvůli poraněné ruce nemůže nastoupit.

Naopak nejcennější dres neobléknou Tomáš Satoranský a Jan Veselý. První z nich by ani přijet nemohl, protože hájí barvy týmu NBA, Washington Wizards. Veselý prodloužil angažmá ve Fenerbachce. Tento tým z Istanbulu hraje Euroligu pod hlavičkou Euro League Basketball. No a tato organizace vůbec nekamarádí s federací FIBA. Oproti evropskému šampionátu jsou znovu přítomni vysoký pivot Ondřej Balvín, Pavel Pumprla a také Američan s českým pasem Blake Schilb.

ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI
Úterní dopolední trénink měl lehčí formu. Hráči jsou unaveni z klubového působení. Někteří se ani neznali. „Tréninková jednotka byla zaměřena na nácvik kombinací i systémů pět na nula a střelbu na koš. A pracovali také na tzv. prevenci úrazů pod vedením kondičního trenéra Michala Miřejovského,“ popsal činnost českých reprezentantů asistent národního týmu Lubomír Růžička.

Jeho celek nebude mít klid ani ve středu. Bude to trénink, ale nebude to trénink… „Za zavřenými dveřmi si to rozdáme proti Svitavám. Domluvili jsme se na pět čtvrtin bez počítání skóre. Jednu čtvrtinu budou kluci ze Svitav vše přebírat, tu druhou hrát zónovou obranu. Pokusíme se připravit nároďák pro co nejlepší výkon v pátek,“ slibuje Lubomír Růžička, který je hlavním koučem právě Svitav.

Veselý chtěl, ale Feberbachce bylo proti „FIBA nenašla společnou řeč s Euro League Basketball. Je velká škoda pro celý evropský basketbal, že ti nejlepší hráči, kteří hrají Euroligu, budou chybět všem státům. Vezměte si, že se jedná o šestnáct týmů a minimálně šest borců z každého má evropský pas. Teď zveřejnili soupisku Španělé a pro laika to jsou neznámá jména. Takže pro státy, které mají přímé zastoupení v Eurolize je to citelnější ztráta než pro nás. I když také pro nás je to obrovský handicap. Honza Veselý se vypracoval mezi nejlepší pivotmany v Evropě. Byli jsme s ním v kontaktu a jednou z variant bylo, že by za námi přiletěl na pondělní kvalifikaci do Finska. Protože Fenerbachce v tom termínu nehraje. Nicméně ta pravidla ze strany Euroligy jsou striktní a uvolňování složité. Navíc Honza patří v klubu k základním stavebním kamenům a Fenerbachce si svůj poklad, také střeží.“ Lubomír Růžička, asistent trenéra


Růžička může chodit v hale na Dukle poslepuHala na Dukle a Lubomír Růžička. Co se týče českého jazyka tak se toto spojení absolutně nerýmuje. Nicméně co se týče basketbalového rýmu, tak ten sedí přesně.
„Vracet se na palubovky této haly je vždy moc hezký pocit. Na Dukle jsem zažil spoustu krásných chvil jako dítě, pak jako adolescent i začínající trenér. Pokaždé se jedná o nostalgickou vzpomínku a také emoční záležitost. Leckdy i vtipnou. Na stěnách totiž visí zarámované fotografie pardubických týmů, které byly úspěšné. Na některých mi je devatenáct let, což u kluků z reprezentace vzbudilo úsměvy. Od mého prvního krůčku do haly v roce 1995, ale prodělala nějaké změny. Mám na mysli místnost regenerace, posilovnu, šatny. Nicméně hala jako taková mi připadá pořád stejná. Změny doznalo možná osvětlení, které se muselo kvůli evropskému šampionátu šestnáctek v roce 2011 zesílit."