Šestý den se nesl ve znamení maratonu a zápolení ve Fischerových šachách.

„Fišerky jsou inovovanou verzí klasických šachů podle bývalého hráče Bobbyho Fischera. Největší rozdíl je v tom, že se postavení figur před zahájením losuje. Hra má oproti klasickým šachům tu výhodu, že hráči nepotřebují studovat jakákoliv zahájení. Samotná hra se pak stává tvůrčí a opravdovou,“ vysvětluje ředitel festivalu Jan Mazuch.

Turnaj ovládl ukrajinský velmistr a první nasazený Vitaliy Bernadskiy. Dokázal zvítězit i přesto, že nenastoupil do prvního kola. Zbývajících šest duelů však vyhrál. Situaci měl nejen on ulehčenou v tom, že na Czech Open nedorazil David Navara, který ve Fišerových šachách exceluje.

„Nepamatuji, kdy naposledy David v Pardubicích chyběl. Ale připravuje se na uzavřený turnaj v Bielu a také užívá dovolenou,“ objasňuje neúčast české jedničky Mazuch.

Druhé místo a domácí titul získal mezinárodní mistr Radoslav Doležal. Třetí příčku vybojoval pardubický hráč Jakub Půlpán.

Ať už se jedná o jakoukoliv oblast, maraton je vždy o vůli a výdrži. Nejinak tomu bylo v jeho šachové podobě. Bleskový maraton si střihlo 88 hráčů, což přineslo 87 kol v základní části. Třicítka postoupila do finále, kde každý sehrál 29 partií. Někteří tak za 24 hodin zvládli 116 partií. Vítězem a republikovým šampionem se stal velmistr Peter Michalík.

Kateřina Siniaková s trofejí pro vítězku wimbledonské čtyřhry.
Krejčíková a Siniaková. Další Češky, které září na deblové scéně

Čtvrteční nabídka
ŠACHY: Pardubický kraj Open – MČR v rapidu (9.00), Služby Města Pardubic Open – turnaj v rapidu pro hráče s ELO do 2100 (9.00), Kontax Open – turnaj v rapidu pro hráče s ELO do 17.00 (9.00).

MANKALOVÉ HRY – turnaje v Toguz Kumlaku a dalších hrách (9.30, vše ČSOB Pojišťovna ARENA Pardubice).