Poprvé v sérii se vstup do utkání lépe povedl Severočechům. Z jejich prvního útoku se za tři body trefil Ježek a předznamenal tím periodu, v níž byli hosté neustále ve vedení. Ježek dal za tři minuty sedm bodů, potom přišly přesné střely Pomikálka a ke konci úvodní čtvrtky se prosazoval Landa. A to ještě mohlo hosty mrzet, že neproměnili čtyři šestky. Turům se nedařilo ubránit soupeřovy útoky, sami ztratili zbytečně několik míčů a ani střelba jim nešla tak, jak si sami představovali. Důsledkem toho všeho bylo osmibodové manko po deseti minutách.

A v nástupu do druhého kvartálu byl rozdíl dvouciferný, J. Houška trefil trojku (16:27). Svitavští však nepřipustili jejich bodový únik a v dalších minutách se rozpoutala přestřelka, v níž padali koše v rychlém sledu na obou stranách. Rozdíl ve skóre se pohyboval neustále kolem čtyř až šesti bodů v děčínský prospěch, domácí toto manko nedokázali zlikvidovat, hostům se zase nepovedlo odskočit výrazněji. Bylo tedy jasné, že druhý poločas nabídne obrovské drama.

To, co si Děčín pracně budoval po dvě čtvrtiny, ztratil během minuty a 47 vteřin třetího hracího období. Tuři přišli z kabin pořádně nažhavení a ve zmíněné době otočili výsledek na 46:44. Bylo to poprvé v zápase, co se dostali do vedení. A hned si ho začali budovat, ve 28. minutě zvyšoval Marko z trestných hodů na 60:51 a už už se zdálo, že protivníka zlomí. Leč nestalo se tak, závěr této pasáže ovládl Děčín v poměru 9:0, když potrestal několik špatně zakončených svitavských útoků.

Co to znamenalo? Do poslední desetiminutovky se šlo za rovnovážného skóre!

To začali Tuři zase pozvolna lámat na svoji stranu: po Slezákově trojce 67:61, po dalších koších stejného hráče 71:61, po Jelínkově dopíchnutí 73:61. Hosté vsadili na riskantní střelbu z těžkých pozic, která však neměla valných nadějí na úspěch a Tuři toho využívali. Pět minut před koncem byli rázem ve vedení o čtrnáct bodů a to byl zlom, hosté neměli, čím by na svitavský nápor proti bezvadně fungující obraně odpověděli. Závěr si svitavští basketbalisté pohlídali a nahlas buší na semifinálové brány.

Druhý poločas ovládly Svitavy 44:25!

Čtvrtfinále play off, 3. zápas:

Dekstone Tuři Svitavy – BK Armex Děčín 82:69 (16:24, 38:44, 60:60)

Body: Slezák 20, Marko 13, Jelínek 10, Kotásek 10, Kerr 9, Puršl 7, Petway 7, Stria 4, Smithson 2 – Ježek 11, Pomikálek 10, Krakovič 8, Feštr 8, Šiška 7, Landa 7, J. Houška 7, Kroutil 6, P. Houška 5. Rozhodčí: Hošek, Jeřáb, Kučírek. Fauly: 27:25. Trestné hody: 28/22 – 29/18. Trojky: 6:7. Doskoky: 31:38.

Stav série: 3:0.

Čtvrté utkání se hraje opět ve Svitavách v sobotu od 19 hodin.

Zaznělo po zápase:

Lubomír Růžička, trenér Svitav: Já jsem očekával, že Děčín nebude tak svázaný, protože nemá co ztratit. Počáteční psychický tlak byl trochu na nás, protože se čekalo, že nastoupíme jako první dvě utkání v Děčíně, ale bylo vidět, že i naši zkušenější hráči byli nervózní, a to i na obranné polovině, kde jsme zbytečně prohrávali mnoho situací jeden na jednoho, nebyli jsme tak chytří a důslední. Obrana opravdu nefungovala, ale podržel nás útok, mohli jsme být rádi, že to bylo jenom o šest bodů. O poločase jsem hráče uklidňoval, protože jsem na nich viděl, že moc chtějí a někdy, když hodně chcete, je to pak kostrbaté a neuhlazené. Udělali jsme nějakou korekci v obraně, zvýšili agresivitu, 25 obdržených bodů za druhý poločas je dobrá vizitka. Pokryli jsme i doskok, i když nějaké chybičky se najdou. Co mluví pro nás, je výkon Romana Marka, který čte výborně hru a určuje její tempo. Pořád je to jen 3:0, hraje se na čtyři vítězství, musíme být obezřetní, pokorní a mnohem chytřejší, než jsme byli v prvním poločase.

Pavel Budínský, trenér Děčína: Chtěli jsme zachytit úvod na venkovním hřišti a řekl bych, že jsme předvedli velmi dobrý první poločas. Bylo to samozřejmě lepší než doma, kde jsme na startu dvakrát ztráceli. Dobře jsme si vyhověli, udělali jsme nějaké korekce v útoku a dokud všichni hráči byli nebezpeční na koš, myslím třeba Jakuba Krakoviče, který dal dvě trojky, Roberta Landu, který dal trojku, tak jsme vypadali dobře a pomýšleli na výhru. Ale potom máme takový zvláštní dar, že z jednoduchosti chceme dělat komplikace, přecházíme střelecké pozice, zatímco Tuři mají silnou střeleckou mentalitu v podobě hráčů jako Roman Marko, Pavel Slezák, Jirka Jelínek, kteří neřeší, jestli jim to padá nebo nepadá. Naopak my dojdeme do stavu, kdy řešíme, proč nechceme střílet, nechceme brát volné střely a vypracované pozice, a začne nám děravět obrana. I když jsme to ještě zastavili, po třech čtvrtinách jsme byli na plichtě, tak o výsledku rozhodla čtvrtá čtvrtina, kde jsme měli trojky 10/0, sesypali jsme se psychicky, domácí šli do euforie a dokázali svoje silné mentální stránky použít k tomu, aby byli pestří v zakončení a trefovali. Nás celou dobu trápí, že do jisté doby, dokud se nám daří v útoku, je to OK, ale jakmile přestaneme být produktivní, jsme schopní se sesypat. Tuři cítili podporu z hlediště, zasloužili si to tím, že věřili čtyřicet minut, že mohou vyhrát, my jsme tomu šli naproti těch třicet minut, potom už v útoku nebyla osobnost, která by to vzala na sebe.

Eduard Kotásek, hráč Svitav: První poločas se nám nepovedl především v obraně, 44 bodů na domácím hřišti je opravdu hodně. Bylo to zapříčiněno tím, že jsme nebyli schopni ubránit hráče jeden na jednoho, měli jsme i problém s pick and rollem. V šatně jsme si řekli, že se to musí změnit, hned nástup do třetí čtvrtiny se nám vydařil, dostali jsme se do vedení a rozhodla čtvrtá čtvrtina, kdy jsme dostali pouze devět bodů a sami 22 dali, což bylo super. Děkuji fanouškům, kteří byli úžasní.

Filip Kroutil, hráč Děčína: Nemohli jsme si přát lepší první poločas, hráli jsme fakt dobře, půjčovali jsme si míč, v obraně jsme byli tam, kde jsme měli být. Rozhodla psychická stránka, na začátku čtvrté čtvrtiny jsme tomu přestali věřit, s tím šla ruku v ruce naše střelba a svitavský konzistentní útok nás dorazil.