Nové Město na Moravě se na jedenáct dní stane dějištěm Mistrovství světa v biatlonu.
Už v lednu loňského roku Vysočina Aréna hostila „jen" závody Světového poháru a směle můžeme dodat, že to byla vydařená akce. Organizačně zcela jistě, výsledkově už tolik ne. Především mluvíme-li o sportovních výsledcích našich reprezentantů.
Na tribunách a místech kolem trati stálo několik desítek tisíc lidí, a na to nebyli biatlonisté zvyklí. Atmosféra udělala své. Nepomohly ani špunty do uší.
Jenže teď je to Mistrovství světa. Divácká návštěva se několikanásobně zvýší a s tím se budou muset Michal Šlesingr, Ondřej Moravec a spol. vyrovnat. „Ten tlak může člověka rozptýlit nejvíc. Nevím jestli jsem na něj připravený," říká Moravec před startem šampionátu.
Bude to pořádný rachot. Střelnice v Novém Městě sice není tak blízko jako v německém Ruhpoldingu, kde má závodník pocit, že mu diváci doslova dýchají na záda, ale i tak to bude pro všechny české zástupce náročné.
Ještě nikdy totiž biatlonisté nezažili, aby měli při šampionátu v hledišti fanouškovskou převahu.
Mohou si za to vlastně „sami". Svými výkony, které v probíhající sezoně doposud předvádějí, diváka na domácí mistrovství pozvali. Je to znát především na číslech prodaných vstupenek. Počet překročil stotisícovou hranici a věřte, že jich bude víc.
O výsledky a reklamu už se nestarají pouze muži, ale velmi výrazně se o to zasloužily členky reprezentačního výběru žen, které pod vedením trenéra Jindřicha Šikoly předvádějí v sezoně výborné výkony.
Málo z nás ještě před začátkem letošního Světového poháru znalo Gabrielu Soukalovou. A teď? Celý národ se těší, že na domácí trati urve medaili, tak jako ve slovinské Pokljuce.
Pamatujete si?
Sprint na 7,5 km vyhrála, ve stíhačce byla druhá a medailovou sbírku zkompletovala v závodě s hromadným startem. Jenže stopku v rozletu ji vystavila nemoc, a co bylo nejhorší, opakovaně.
Dnes by se však měla postavit na start smíšené štafety.
Že by hned první den přišla medaile?
Šance určitě je. Navíc už jednou v sezoně kvarteto Šlesingr, Moravec, Soukalová a Vítková na bedně stálo. Pokud trenéři neudělají změnu, tak právě tito čtyři by měli atmosféru okusit z českých reprezentantů jako první.
Nesmíme ale zapomenout, že do Nového Města se sjede světová biatlonová elita, která se rozhodně nepřijela jen „klouzat".
Nebudou chybět velká jména jako Svendsen, Björndalen, Martin Fourcade, Ustyugov, Malyshko a další skvělí biatlonisté. Mezi ženami budou patřit k favoritkám celého klání Norka Bergerová, Miriam Gössnerová z Německa, Darya Domrachevová z Běloruska či Finka Kaisa Mäkäräinenová.
„Zatím nemáme žádné zprávy, že by měl někdo ze špičkových biatlonistů chybět. Všechny hvězdy, které byly zraněné před šampionátem, na posledním světovém poháru startovaly. Včetně medailistů z loňského MS Simmona Fourcada a Jardy Soukupa," dodal předseda organizačního výboru Jiří Hamza.
Ano! Čtete dobře. Jaroslav Soukup se dal zázračným způsobem dohromady po zranění, které si přivodil při pádu na kole. První závod v sezoně absolvoval až 5. ledna. Postavil se na start sprintu a skončil 49. V následné stíhačce se posunul o deset příček dopředu. Šok přišel při posledním podniku před mistrovstvím. Doběhl si pro 10. místo a nebyl pochyb o tom, že nebude chybět v konečné nominaci trenéra Ondřeje Rybáře, která spatřila světlo světa v pondělí.
Čekání je tedy u konce, nominace odtajněna a dnes už se pojede „na ostro".
Jak naladili chlapci formu?
„Na mistrovství světa zde v Novém Městě ladíme stejně, jako na každé jiné mistrovství světa, které se pořádá každoročně," uvedl trenér Rybář.
I když výjimka zde přece jen je. Vždyť šampionát se pořádá doma, na Vysočině, ve zbrusu novém areálu. „Určitě u nás bude více snahy uspět před vlastním publikem," dodává kouč.
Ženský tým je na tom o poznání hůře. Nemoc trápí Zvařičovou a nově i Veroniku Vítkovou, ale ta by dnes na startu neměla chybět. „Teď se během dvou tří dnů rozhodne, zda bude schopna se k nám přiřadit," dodal na adresu Veroniky Zvařičové trenér Šikola.
O úspěšné výsledky a cenné kovy se bude český tým rvát v silné konkurenci 377 závodníků ze 43 zemí. S nimi na Vysočinu dorazí téměř 400 členů doprovodu – jedná se především o trenéry, servismany či zástupce národních federací. V součtu s účastníky z řad médií, organizátorů a dobrovolníků dosáhne celý biatlonový konvoj téměř nepředstavitelné velikosti zhruba tří tisíc lidí.
Česká reprezentace bude obhajovat jeden cenný kov z předešlého šampionátu. A nutno říct, že jakákoliv medaile by byla pro české barvy úspěchem.
Tratě jsou v tuto chvíli perfektně připraveny a už jen zbývá, aby vydrželo počasí. „Předpověď je velmi dobrá, ideální stav je, aby mrzlo a nefoukalo," přeje si Jiří Hamza.
Vstupenky jsou stále ještě k dispozici. Jednodenní vstupenka k trati stojí 125 – 150 korun, na tribunu 300 – 625 korun podle kategorie. Pokud byste chtěli zavítat na celý program mistrovství, tak permanentka na tribunu vyjde na 2 625 a ke tratím na 900 korun.
Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě může začít.