Příbram, Letohrad – Poslední květnový víkend patřil v Příbrami finálovému turnaji mistrovství České republiky v kategorii starších žáků. Letohrad z něj postoupil po excelentním ovládnutí regionální hokejbalové soutěže a ve své spanilé jízdě pokračoval i na finálovém turnaji. Na finále v pěti zápasech inkasoval pouze šest branek a stal se mistrem České republiky pro sezonu 2015/2016.
„Do Příbrami jsme vyrazili plni napětí a očekávání. Z týmů, které postoupily, velice dobře známe mužstvo Pardubic a možnost utkat se jsme měli také s Kyjovem, který měl větší štěstí ve finále Pražského míčku a za stavu 2:2 nás udolal na nájezdy. Na Palmovce však nebyl náš tým v plné sestavě a také měl ještě spoustu času se na již oťukaného soupeře lépe připravit," řekla vedoucí týmu Eva Luxová.
Tým Letohradu byl nalosován do skupiny A společně s týmy Kert Park Praha, Dobřany, Hostivař a Kyjov.
„Před úvodními zápasy si kluci stanovili jasný cíl – vyhrát základní skupinu a přes semifinále se probojovat až do finále. Před všemi utkáními se hecovali a každý vstřelený gól je vyburcoval k ještě důraznější a kombinační hře," popisuje vedoucí. V první třetině zápasu proti Kertu vládla určitá opatrnost, která ale z Letohradských opadla po seznámení se s prostředím v hale. Po prvním vítězném zápasu zavládla v týmu uvolněná nálada a do ostatních nastupovali letohradští jeleni s větším klidem na hokejkách.
Po jednoznačném vítězství v základní skupině jeleni očekávali soupeře pro semifinále. Tím se stal tým z Karviné. „Zde jsme si nebyli tolik jisti hladkým průběhem, soupeře jsme nechtěli podcenit, ale v průběhu první třetiny se opět projevily naše hráčské kvality a zápas jsme dovedli do vítězného konce," hodnotí Luxová.
„Do finálového souboje postoupil první a druhý tým ze skupiny Východ. Všichni netrpělivě očekávali průběh zápasu. Pardubice byly vždy naším největším rivalem a v průběhu sezony nás porazily pouze dvakrát na nájezdy," říká Eva Luxová.
Po výborném začátku, kdy se Letohradští dostali do vedení brankou kapitána Vojty Bogdányho, se soupeři podařilo vyrovnat a hra byla znovu otevřená. „V průběhu druhé a třetí třetiny přidali naši kluci další tři góly, které pokaždé zvedly ze sedaček naše výborné fanoušky – rodiče, a za obrovských ovací si došli pro zlaté medaile a putovní pohár," popisuje skvělý turnaj Letohradu vedoucí mužstva.
„Je to nepopsatelný pocit. Vidět radost všech kluků, kteří dřeli celou sezonu a došli až na stupeň nejvyšší. Nikdo z nás nečekal, že ta cesta bude taková, jaká byla. Jeli jsme tam s jediným cílem bojovat o český titul! Což se nám nakonec povedlo," nechal se v rozhovoru pro hokejbal.cz slyšet trenér Letohradu Martin Langr.

Skupina
SK Hokejbal Letohrad – Kert Park 6:1 (2:1, 2:0, 2:0). Branky: 3. Křehlík, 12. Faltus, 20. Nečas, 23. Tobiáš, 25. Faltus, 32. Macháček – 4. Konopásek.
TJ Dobřany – SK Hokejbal Letohrad 3:9 (1:3, 1:3, 1:3). Branky: 4. Mužík, 19. Mužík, 25. Malát – 1. Faltus, 2. Macháček, 11. Křehlík, 15. Halbrštátová, 18. Bečka, 22. Bogdány, 27. Bečka, 31. Bogdány, 32. Faltus.
SK Hokejbal Letohrad – Hostivař 7:1 (4:1, 1:0, 2:0). Branky: 2. Bogdány, 5. Bogdány, 8. Tobiáš, 11. Křehlík, 21. Macháček, 30. Nečas, 30. Šimek – 7. Kucharčík.
Kyjov – SK Hokejbal Letohrad 0:8 (0:3, 0:3, 0:2). Branky: 5. Křehlík, 7. Bogdány, 12. Faltus, 16. Macháček, 22. Bogdány, 22. Nečas, 19. Nečas, 34. Fišer.

Semifinále
SK Hokejbal Letohrad – Karviná 8:0 (3:0, 3:0, 2:0). Branky: 2. Macháček, 8. Bogdány, 11. Faltus, 17. Gelo, 22. Bogdány, 23. Halbrštátová, 29. Faltus, 33. Halbrštátová.

Finále
SK Hokejbal Letohrad – Autosklo Pardubice 4:1 (1:0, 2:1, 1:0). Branky: 3. Bogdány, 28. Tobiáš, 24. Faltus, 28. Tobiáš – 18. Janeček.

(zr, lux)