„Ono už jaro bylo jiné, nemohli jsme odletět na každoroční přípravné soustředění na Mallorku, které završuje zimní objemovou přípravu a je vstupní branou do intenzivních předzávodních tréninků. Nicméně všechny úvodní závody českého poháru v dlouhém triatlonu, Czechman i Moraviaman, byly zrušeny, takže trénovat na vrcholy sezony nebylo jednoduché. Nevěděli jsme, kdy opravdu přijdou, tak se tréninky zaměřily především na udržení získané kondice,“ vysvětlil Roman Pittner, jeden z členů SBR TRI Teamu.

Prvním opravdovým závodem se stal srpnový dlouhý triatlon Slovakman (3,8 km plavání - 180 km cyklistika - maratón), který byl společným mistrovstvím Česka a Slovenska na ironmanských distancích. „Běžně máme touto dobou odjeto několik kratších a minimálně dva dlouhé závody, ale tady jsme teprve začínali. Nakonec vůbec ne špatně,“ připomíná Pittner. Nejlepší člen týmu Pavel Pešek dokončil závod v TOP 10 kategorie Elite, sám Pittner byl desátý ve věkové skupině a oba si zapsali osobní maxima (9:24 resp. 10:45).

Přes veškeré komplikace Martin Michek ukázal, že mu závodění v poušti svědčí. V barvách stáje Orion Moto Racing Team si v náročné soutěži na dohled od metropole Dubaje dojel pro druhé místo.
„Ve druhé etapě jsem se kousnul.“ Michek znovu předvedl svoji pouštní formu

Po měsíční pauze dlouhých závodů přišla na řadu profilově nejnáročnější česká „půlka“ (1,9 - 90 - 21,1) – žďárský Pilman. Roman Sedláček tam skončil ve své kategorii stříbrný a Pavel Pešek bronzový.

A pardubický Czechman? Standardní otvírák dlouhých triatlonů se stal kvůli odkladu závodem posledním a doslova arkticky nezapomenutelným vrcholem sezony (1,9 - 90 - 21,1). „Kvůli ledovému počasí připomínajícímu prosinec z původních téměř osmi set přihlášených závodníků více tři stovky vůbec nedorazily a z necelé pětistovky startujících skoro třetina nedokončila hlavně kvůli prochladnutí,“ třese se Roman Pittner zimou ještě teď. Litomyšlští se ukázali jako zocelení muži, do cíle se dostali všichni a Roman Sedláček svoji kategorii dokonce opanoval.

Celkové bodování českého poháru v dlouhém triatlonu vyneslo Pavla Peška na absolutní desáté místo (čtvrté. ve věkové kategorii), další umístění: 32. Pittner (7.) a 36. Sedláček (2.). „Vzhledem k tomu, že do bodování promluvilo více než tisíc závodníků z celé republiky, jsme si nevedli špatně,“ je spokojen Pittner.

Tým se zúčastnil řady dalších klání, mj. Pavel Pešek medailově uspěl na žamberském republikovém šampionátu v duatlonu. „Kromě toho jsme nechyběli na spoustě menších lokálních závodů, na kterých jsme slušně bodovali. Například na Triatlonu Litomyšl, kde jsme získali absolutní první příčky na dlouhé i sprinterské trati,“ dodal triatlonista.

Dopad na děti? Každý trenér se bojí, že bude obrovský

„Posezonní vyjížďky a otevřené tréninky, které pořádáme pro kamarády a fanoušky, jsme si museli tentokráte kvůli omezením nechat ujít. Měli jsme tak čas zabývat se designem nových cyklistických dresů a týmového oblečení, ve kterém nás letos na dálku poznáte. Sluší se poděkovat sponzorům, kteří se k nám i v této nelehké době neotočili zády a stále nás podporují,“ uvedl Pittner.

Je tedy zřejmé, že i na rok 2021 mají litomyšlští triatlonisté smělé plány. Jenom je otázkou, zda a od kdy je budou moci začít realizovat…