Je zklamaný a mluví o výrazném oslabení národního týmu, nicméně nemá ve zvyku předem skládat zbraně. 

Jak jste jobovku od Jana Veselého o neúčasti na mistrovství Evropy vzal?
Tady si nemá cenu nic nalhávat. Pro náš tým to bude určitě oslabení. Obrovské oslabení. Honza patří posledních pět let k největším oporám nároďáku. Ale je to čistě jen jeho rozhodnutí. Měl náročnou sezonu, musíme to respektovat. Nebo spíše, nemůžeme se tím moc zaobírat. Nejdůležitější je abychom se co nejlépe připravili v té sestavě, kterou momentálně máme. Abychom využili všech přípravných zápasů i času, který spolu trávíme k naladění nejlepší možné formy. Opakuji, je to velká ztráta.

Jste velcí kamarádi, určitě jste se o tom bavili dřív než měsíc před startem šampionátu. Nesnažil jste se ho nějak přesvědčit?
(usměje se) Ne, něco jsem mu k jeho záměru řekl, ale přesvědčovat jsem se ho nesnažil. Tohle období už máme za sebou. Pryč jsou časy, kdy jsem Honzu přemlouval, ať přijede na dvacítky. Má svůj život a já respektuji jeho rozhodnutí. Vždy mu říkám, že i kdyby dorazil v padesátiprocentní formě, bude pro tým přínosem. Hodně mě to mrzí, ale nemůžu s tím nic dělat.

Ano, každý má právo na soukromý život. Jenže český tým už tak byl oproti minulému EuroBasketu značně oslaben. 
Je pravda, že nám nebude chybět pouze Honza. Spousta hráčů, co byli s námi ve Francii na minulém šampionátu z různých důvodů nejsou a my je budeme také postrádat. Toho jsem si vědom, přesto se s tím musíme vypořádat. Na druhou stranu je tady hodně mladých kluků, kteří mohou zabojovat o svojí pozici v národním týmu.

Jedno řešení by se nabízelo v podobě účasti Ondřeje Balvína. Jak hodně by mohl zaplnit díru po Janu Veselém? 
Bude nesmírně důležité, aby Ondra dostal souhlas svého nového klubu. Jedná se o vysokého pivota, kterých až tolik nemáme. Hlavně s obrovskými zkušenostmi ze španělské ligy i Německa. Má za sebou spoustu těžkých zápasů, kde se rozhodně neztratil. Absence Honzy by mohl využít ve svůj prospěch směrem k nové klubové sezoně. 

Svého času jste spolu hráli v Seville. Asi nebude problém oživit spolupráci, co říkáte? 
Já myslím, že o sobě víme skoro všechno. Tedy, co se týče basketbalu. Hráli jsme spolu čtyři roky a často jsme se potkávali na palubovce. Takže to problém nebude. Očekávám od Ondry obrovskou pomoc na doskoku a v obraně. Na svojí výšku 217 cm je totiž docela pohyblivý.

Reprezentace měla dva bodové lídry: Tomáše Satoranského a Jana Veselého. Očekáváte nyní při absenci kolegy vetší tlak na vaší osobu? 
Zatím jsem v přípravě neodehrál ani jeden zápas. Mám za sebou několik málo tréninků a pozoruji, že herní výpadek na mě něco zanechal. Přeci jen pět na pět jsem nehrál od března. Každým tréninkem se dostávám do dřívějšího tempa. Snažím se být zatím lídrem mimo hřiště, ale každopádně cítím dvojnásobnou zodpovědnost. Nechci se dostávat sám pod tlak avšak vím, že bude hodně záležet na mých výkonech. 

Ambice českého týmu pro EuroBasket půjdou po verdiktu Veselého asi dolů. 
Spíše jsme se dostali do role outsidera. To ale nemění nic na tom, že chceme postoupit ze skupiny. 

Nevýhoda se dá proměnit ve výhodu. Národní tým může jen překvapit. Souhlasíte?
Je to tak. Snažíte se nashromáždit všechna pozitiva. A když se to podaří, navíc se od vás tolik neočekává, může dojít k překvapení. 

Dejme tomu, že k překvapení dojde. Koho nechá český tým ve skupině za sebou?
To si netroufám říct. Hodně důležitý bude úvodní zápas s domácím Rumunskem. Ten napoví, kam se bude naše cesta ubírat… 

Národní otazníkyONDŘEJ BALVÍN
Na rozdíl od Jana Veselého druhý klíčový pivot deklaroval zájem hrát na letošním EuroBasketu za národní tým. Tento 217 cm vysoký hráč poslední týdny trénoval ve Spojených státech, kde pracoval na své fyzické kondici. Po zrnění kotníku z konce minulé sezony by již měl být v pořádku. Prst na spoušti nyní drží Balvínův nový tým Gran Canaria. Z USA se přesunul do Španělska, kde jeho nový zaměstnavatel posoudí zdravotní stav své akvizice. Pokud se potvrdí, že je bez zdravotních problémů, nemělo by jeho startu na ME nic bránit.
Odhad Deníku: účast na 80 %

BLAKE SCHILB
Oproti původním předpokladům se hnulo dění kolem tohoto českého krajánka. Schilb už hrál za národní tým na minulém EuroBasketu i loňské Olympijské kvalifikaci. Řešení celé patové situace nyní závisí na klubové smlouvě pro vyhlášeného střelce. Po minulé sezoně mu vypršela ta v tureckém Galatasaray, a tak hledá nového zaměstnavatele. Pokud kontrakt získá, je možný jeho příjezd k nároďáku.
Odhad Deníku: účast na 30 %