Na jednu bránu… Fotbalovou hantýrku si přizpůsobíme basketbalu. Třetí a rozhodující bitva o bronz v Kooperativa NBL se hrála na jeden koš! Očekávané drama trvalo prvních pět minut. Pak převzaly utkání do rukou Pardubice a svého soka vymazaly z palubovky. Svitavy si musejí na premiérovou medaili minimálně rok počkat.

První poločas zcela ovládli domácí hráči. Pardubice výtečně bránily a Tuři měli obří problémy zakončovat útoky v časovém limitu. Jedinou možnost jít v utkání do vedení promarnil za stavu 4:5 při trojce faulovaný Petway. Proměnil jediný trestný hod a jako by tím rozhněval basketbalového boha. Hosté tři minuty neskórovali a Beksa si začala budovat rozhodující náskok. Druhou čtvrtinu odzátkovaly dvě její rychlé trojky. Svitavy sice snížily na rozdíl osmi bodů, nicméně záhy jejich soupeř svůj náskok zdvojnásobil. A do kabin šel s dvacetibodovým plusem.

Také po přestávce ničili pardubičtí dlouháni protivníka strojovou hrou. Ke konci třetího kvartálu se jejich vedení vyšvihlo na třicet. A ten závěrečný si užívali. Pohříchu poprvé v celém pro ně rozpačitém play off.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Levell Sanders (trenér Pardubic):
"Hlavní důvod vítězství je naše obrana. Do zápasu jsme vstoupili s velkou agresivitou, vytvářeli jsme velký tlak na hráče s míčem: dobře to začal Jirka Welsch, po vystřídání v tom pokračoval i Viktor Půlpán. Co se týče útoku, ten vždycky vychází z obrany. Dobře jsme pohybovali míčem, hráli jsme sebevědomě. Pokud jde o celou sérii, oba týmy si dokázaly uchránit výhodu domácího prostředí, která rozhodla."

Jiří Welsch (hráč Pardubic):
"Vyhráli jsme o 25 bodů, ale bylo za tím hodně úsilí a energie, které jsme do toho dali. Je dobře, že jsme vyhráli, že jsme takhle zakončili sezonu a konečně, po měsíci a půl, jsme měli takhle jednoduchý zápas. Dnes to z naší strany bylo uvolněnější. Hlavní příčina příznivého průběhu utkání byla právě v tom - my jsme byli v celém play-off tým, který když nebyl přitlačený ke zdi, neměl stoprocentní koncentraci, nehrál na svoje možnosti. Teprve když jsme se dostali pod tlak - už od série s Ústím, tak pak v pátém zápase s Opavou, který jsme sice prohráli, ale předvedli jsme nejlepší výkon v celé sérii - a hráli jsme s nožem na krku, dokázali jsme ze sebe vymáčknout to nejlepší. Takhle, jak jsme hráli dneska, je potřeba hrát od začátku každé série."

Lubomír Růžička (trenér Svitav):
"Beksa hrála výborně v obraně a v útoku výborně pohybovala míčem. Výsledek je dílem hlavně výborné obrany Beksy: většina našich střel byla dobře pokrytá, byla v časové tísni, my jsme špatně řešili situace na útočné polovině. Exekuce, co se týče útočné poloviny, byla dobrá, hned v první čtvrtině jsme si vytvořili dobré střelecké pozice, ale neproměnili jsme je. Pozdě bycha honiti: Beksa se pak uklidnila, a jakmile domácí tým je v klidu, hraje opravdu výborný basketbal a za to mu je potřeba sportovně pogratulovat."

Jiří Jelínek (hráč Svitav):
"Při rozdílu 25 bodů se zápas hodnotí těžko. Položilo nás, že jsme na začátku nedali nějaké otevřené trojky. Potom jsme začali víc a víc střílet, mysleli jsme si, že to individuálně zlomíme, což nás dostávalo níž a níž. Přidaly se k tomu nějaké obrané chyby a rozdíl narůstal. Víme, že Pardubice mají víc pokusů z bedny než za 3 body, čehož se držely. Naše úspěšnost byla bohužel až šílená. Pardubice hrály to, co umějí, hrály to svoje."

Krajské finále fotbalového McDonald's Cupu na hřišti Pod Vinicí v Pardubicích.
McDonald’s Cup: Ovládli finále a uvidí Rosického

BK JIP PARDUBICE – DEKSTONE TUŘI SVITAVY 84:59 (20:12, 46:27, 70:43).
Body: Spearman 24, Švrdlík 18, Půlpán 9, Kohout a Kent po 8, Pandula a Welsch po 7, Nečas 2, Potoček 1 – Roseboro 12, Slezák 10, Puršl 9, Smithson 7, Jelínek 6, Petway a Marko po 5, Kerr 3, Stria 2. Rozhodčí: Vyklický, Baloun, Kec. Fauly: 21:25. Trestné hody: 25/17 – 16/7. Trojky: 9:6. Doskoky: 43:39. Hráč utkání: Jiří Welsch. Diváků: 1320.
Konečný stav série: 2:1, bronz získaly Pardubice.