Dlouholetá nadvláda pardubických basketbalistů v regionu je v ohrožení. Mohou za to Svitavy, které se derou na jejich místo.

O 3. místo - 3. zápas:

BK JIP Pardubice – Dekstone Tuři Svitavy (úterý, 18.00, hala Dašická).

Je to už evergreen letošního play off. Pokaždé, když mají pardubičtí dlouháni výhodu, pustí ji z ruky. Ve čtvrtfinále i semifinále prohráli doma hned úvodní zápas série. No a nyní v souboji bronz si nechali vyrovnat stav.

„Teď musíme zmobilizovat síly a vydat ze sebe veškerou energii, abychom zvládli rozhodující zápas v domácí hale,” burcoval trenér Tomáš Bartošek bezprostředně po nedělní prohře Na Střelnici.

Jeho svěřenci, ovšem musí přetavit slova v činy. Jinak?

Sezona skončí ještě větším průšvihem.

„Není kam uhnout. Vítěz bere vše, všichni to vědí. Jedná se o poslední utkání sezony, takže už není na co se šetřit. Necháme na palubovce vše. Samozřejmostí musí být skočit po každém míči, snažit se získat ty neutrální. To jsou atributy, které v naší hře musejí být a od prvního okamžiku je budeme chtít naplňovat. Našim fanouškům předvedeme co nejlepší, bojovný výkon a ukážeme charakter,“ slibuje Bartošek.

Druhá bitva o bronz: Svitavy vs. Pardubice (83:75).
Ještě není jasno. Tuři zdolali Beksu a živí naději na bronz

Nechat tam duši

Splnění snu. Tak nazývají svitavští basketbalisté svoje úsilí o historickou medaili v nejvyšší soutěži. „V neděli se hrálo o bytí a nebytí v sérii. Jsem šťastný, že nás dělí jedno venkovní utkání od toho, abychom si splnili sny, které mají i hráči starší třiceti let,“ říká trenér Turů Lubomír Růžička, který roli favorita pro třetí utkání sérii velmi ochotně předává na stranu Beksy. „Tlak je na Pardubicích, my tam pojedeme naprosto uvolněně. Soupeř je pořád favoritem, byl druhý po základní části, a má zkušenosti z těžkých bitev daleko větší než my.“

Odhodlání však jemu ani jeho svěřencům rozhodně nechybí. „Náš celek má jedno velké pozitivum: má charakter, je to skutečný tým, dvanáct kluků, kteří na hřišti nechají všechno. Poslední zápas pojedeme odmakat, odbojovat, nechat tam duši a uvidíme, co z toho vzejde,“ slibuje fanouškům Lubomír Růžička.