Plochodrážní víkend začne korunovací mistra světa v kategorii jednotlivců do 21 let. Třetí finálový závod rozhodne. K obhajobě titulu má našlápnuto Polák Maksym Drabik, jenž vede průběžnou klasifikaci. „Už v semifinále ukázal, jak tady může být rychlý. Bude to spíše boj o další pozice, ale stát se může cokoliv,“ předpovídá Evžen Erban, předseda pardubické Zlaté přilby. Za Drabikem je s šestibodovým odstupem na druhém místě jeho krajan Bartosz Smektala, na třetí pozici Robert Lambert z Velké Británie. Do závodu půjdou i čeští zástupci Jan Kvěch a Filip Hájek, připraveni budou i Patrik Mikel a Petr Chlupáč

České kvarteto pak zasáhne i do sobotní 44. Zlaté stuhy juniorů. „Naši jezdci to budou mít těžké, ale věřím, že se prosadí. Kvěch je pro mě u nás skokan roku, Mikel se dostal zpátky po zranění,“ uvedl Erban. V závodu, který loni vyhrál Eduard Krčmář, se dále představí dánská naděje Patrik Hansen, trio Angličanů a další závodníci. Součástí sobotního programu bude i Jawa Cup (dvojice na „dvěstěpadesátkách“).

V neděli krátce před polednem už začne slavnostní zahájení jubilejní Zlaté přilby města Pardubic. Diváky pozdraví řada bývalých vítězů, pak začnou první jízdy vylučovacích skupin.

Do boje vstoupí světové hvězdy včetně jezdců Grand Prix. V českých barvách nastoupí do závodu obhájce prvenství Václav Milík, Eduard Krčmář, Patrik Mikel, Zdeněk Simota, Ondřej Smetana a Michal Škurla.

Evžen Erban
Erban: Zlatá přilba má stále zvuk


70. Zlatá přilba - kdo taky přijede
Jason Doyle: Stálý účastník Grand Prix, který se v roce 2017 stal mistrem světa. „Jezdí nenápadně, ale rychle,“ říká ředitel závodu Evžen Erban. Jeden z kvarteta Australanů a jeden z favoritů.
Nicki Pedersen: Jednačtyřicetiletý Dán je trojnásobným mistrem světa, Zlatou přilbu již vyhrál v roce 2010. Předloni ho v Pardubicích zastavil pád ve finále, nyní má políčeno opět na přední pozice.
Emil Sajfutdinov: Vítěz Zlaté přilby z roku 2016. „Ruská raketa“ je v průběžné klasifikaci Speedway Grand Prix na osmém místě. Dráha v Pardubicích mu sedí, je hladový po úspěchu.
Martin Vaculík: Slovenská jednička. Vaculík se vrátil do formy po jarní operaci nohy, v srpnu vyhrál závod Grand Prix v Gorzowě. „U nás mu to sedí, dráhu dobře zná a daří se mu,“ uvedl Erban.

Program závodůPÁTEK 28. září: Mistrovství světa jednotlivců do 21 let - finále 3. Začátek v 19.00.
SOBOTA 29. září: 44. Zlatá stuha juniorů + 5. JAWA Cup (250 ccm). Začátek ve 14.00.
NEDĚLE 30. září: 70. Zlatá přilba města Pardubic. Slavnostní zahájení začíná v 11.50 hodin.
(vše plochodrážní stadion Pardubice - Svítkov)