Nikdy se nevzdávat. To je heslo, které se sportovcům vtlouká do hlavy od útlého věku. Bohužel však realita je často odlišná. Někdy to prostě nejde…

Své o tom ví nadějní tenisté na Pardubické juniorce. V areálu Pod Zámkem vypukla střevní chřipka a hned několik hráčů muselo ze svých zápasů o postup odstoupit.

„Střevní nákaza se týkala především druhého kola. Ohroženo bylo zhruba šestnáct kluků, mezi kterými to lítá. Samozřejmě se skrečovalo i kvůli zranění či křečím, ale samozřejmě střevní viróza to ovlivnila nejvíce,“ říká tiskový mluvčí Pardubické juniorky, Lukáš Březina.

V létě je poměrně toto onemocnění časté a napadá lidi všech věkových kategorií. Logicky se tedy nevyhýbá ani sportovcům, kteří imunitu mají na daleko vyšší úrovni. Proto se nabízí otázka, zda k tomu nemohla přispět i špatná strava.

„Jsme si na sto procent jistí, že se jedná o střevní potíže zapříčeněné virovým onemocněním. Ihned po propuknutí nákazy tu zde byla hygiena, a ta naše domněnky potvrdila. Bohužel toto onemocnění lítá všude kolem nás, a to znamená že v Pardubicích také,“ vysvětluje postup pořadatelů Březina.

Pozitivní zprávou je, že nemoc má pouze dvoudenní trvání a hráči se rychle vrací do způsobilého a zdravého stavu.

„Když to řeknu zjednodušeně, tak ti co to prodělali tak dva dny sice zvraceli, ale teď jsem je už viděl jíst jahodové knedlíky,“ líčí tiskový mluvčí.

Otázkou zůstává, zda taková nepříjemná situace může nějakým způsobem ohrozit nadcházející semifinálové či finálové boje.

„Nehledal bych v tom nic dramatického. Rozhodně turnaj není v ohrožení. Žádná opatření neděláme a vlastně ani nemůžeme. Jediné co děláme, tak že jsme začali z vlastní iniciativy nosit respirátory,“ vysvětluje Lukáš Březina a závěrem dodává: „Naštěstí ani pro fanoušky se nic nemění. Restrikce nejsou ani pro ně a mohou stále areál Pod Zámkem navštěvovat a fandit svým oblíbencům.“

Semifinálové brány otevřeny

Vítězná radost. Ta čekala na čtyři tenistky, které vyhrály své čtvrtfinálové zápasy. Postupové radovánky však neunikly ani chlapcům. Další boje čekají na hráčky a hráče již v dalších dnech. Podpořit všechny účastníky v náročných tenisových výměnách přijel i hvězdný Tomáš Berdych, který Pardubickou juniorku taktéž ovládl.

Tomáš Berdych v areálu Pod Zámkem na turnaji Pardubická juniorka.Tomáš Berdych v areálu Pod Zámkem.Zdroj: pořadatelé

Začněme nejdříve výkony chlapců. Konkrétně tedy nejvýše nasazeným hráčem na turnaji Jakubem Nicodem. Ten ve čtvrtfinále narazil na Štěpána Mrůzka. Prvně jmenovaný potvrdil roli favorita a se ztrátou tří gemů postoupil do dalších bojů, které ho čekají. Nicod však není jediným postupujícím mezi poslední čtyři. Svá utkání zvládli i Mrva, Bartoň po skreči soupeře a Homola.  

Něžné pohlaví má své tenisové výměny taktéž za sebou. Tereza Valentová nastoupila proti Nele Jandové. Druhá jmenovaná sice první set ovládla, ale poté přišla jízda Valentové, která vybojovala postup pro sebe.  

Podobný příběh se psal i u Forejtkové, která první set proti Fajmonové ztratila, ale ve druhém a třetím už dominovala a zvítězila.

Poměrně suverénně taktéž zvládly své zápasy Charvátová a Smékalová, které postoupily mezi nejlepší čtyři tenistky na juniorce. 

Výsledky – čtvrtfinále – chlapci: Nicod (1.) – Mrůzek (5.-8.) 6:3, 6:0. Bartoň (2.) – Kalina 6:7 (5), 6:4, skreč. Mrva – Donald 6:2, 6:4. Homola – Filip (5.-8.) 3:1, skreč. Čtvrtfinále – dívky: Smékalová (2.) – Poláková (5.-8.) 6:3, 6:3. Charvátová (5.-8.) – Pávková 6:2, 6:2. Forejtková – Fajmonová 2:6, 6:1, 6:4. Valentová – Jandová 5:7, 6:4, 6:3.