Tento turnaj je zlatým hřebem celého 28. ročníku festivalu. Přihlásilo se do něj celkem 335 hráčů ze 38 států. Spektrum vyslanců jednotlivých zemí je široké. Své zástupce hlásí i takové země jako jsou Jižní Korea, Indie, Mongolsko, Indonésie, či Spojené státy americké. Turnajovou jedničkou je pardubický odchovanec a předloňský vítěz Viktor Láznička. Nejvýše nasazenou ženou je na 96. místě polská mezinárodní velmistryně Klaudia Kulonová.

Češi v úniku nejsou

Po prvních třech kolech se na pohybuje na špici osmičlenná skupina šachistů, která má na svém kontě plný počet bodů. Ve skupině však nenajdeme ani jednoho českého zástupce. Zato nadále tři hráče z Indie.  „Velmistrovského turnaje se účastní 27 šachistů z Indie, což je skvělé číslo. V jejich případě navíc nejde pouze o kvantitu, ale rovněž o kvalitu. V jejich řadách najdeme velmi dobré hráče. Namátkou to jsou Gupta, Gopal či Sarin Nihal, který je jedním z největších světových talentů,“ vypočítává festivalový expert Petr Pisk.

Na základě pomocných hodnocení figuruje na první příčce ruský mezinárodní mistr David Paravyan, následovaný Indem Gopalem a Slovincem Jernejem Špalirem. Ve vedoucí skupině se utábořila také maďarská naděje Ádám Kozák, který byl před turnajem až 72. nasazený.

„Na vedoucí osmičku pak dotírá velmi početná skupina hráčů s 2,5 body. V ní se nachází mimo jiné velmistr a nasazená jednička Viktor Láznička, mezinárodní mistr Vojtěch Plát, reprezentant Jiří Štoček, největší český talent Thai Dai Van Nguyen či další velmistr Petr Hába,“ doplňuje Petr Pisk.

Pardubice Open – pořadí po třetím kole: 1. Paravyan (Rus.), 2. Gopal (Ind.), 3. Spalir (Slo.), 4. Gupta (Ind.), 5. Geller (Rus.), 6. Noe (Něm.), 7. Kozák (Maď.), 8. Lalith (Ind.) vš. 8 bodů.

Východočeská stopa

Společně s velmistrovským turnajem se rozjela i trojice vedlejších ratingových turnajů.

„V turnaji B jsem zvědavý na výkony Jiřího Malivánka z TJ ŠO Chrudim a Milana Kotvy z ŠK Svitavy. V turnaji C je nasazenou jedničkou Dominik Řezníček z 2222 ŠK Polabiny a v turnaji D pak Martin Joukl z ŠK Rapid Pardubice. Takže se návštěvníci mohou těšit i na zajímavé partie šachistů přímo z regionu,“ láká na festival Petr Pisk.

Úterní šachy
Auto in Open – seriál bleskových turnajů (10.00).
Pardubice Open – velmistrovský turnaj (15.00).
Evropa Restaurant Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 2300 (15.00).
Gasco Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 2100 (15.00).
Dostihový spolek Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 1700 (15.00).