Hraje se jako otevřené mistrovství České republiky, což znamená, že nejlépe umístěný tuzemský celek získá mistrovský titul. A šanci znovu cítí východní Čechy, kde je královská hra silně kvantitativně i kvalitativně zastoupena.

Tato soutěž týmů je na festivalu velice oblíbena, o čemž svědčí fakt, že v každém roce stoupá počet účastníků. V tom letošním by se počet měl přehoupnout přes hranici 120 startujících. Nejenom že bude vytvořen nový rekord, ale tento turnaj se stane nejpočetnějším v celém šachovém programu. (zz)

Šachový víkend

Český lev Kolešovice Open – turnaj družstev (pá a so od 10.00, ne od 8.00), RSM Infinity Open – ratingový turnaj (pá a so od 16.00, ne od 9.00), Aquacentrum Pardubice Open – řešitelská soutěž (so 16.00, ne 9.30), Pilsner Urquell Open – MČR v holanďanech (so 9.30).

CZECH OPEN ZAHÁJIL STYLOVĚ ŠACHOVÝMI PARTIEMI

Včera zahájil maraton deskových i karetních her. maraton skládání hlavolamů a řešení rébusů. Přeloženo do sportovního jazyka, odstartoval Czech Open. Tento mezinárodní festival šachu a her rozjel již svůj 28. ročník. A jestliže na začátku historie čítal pár turnajů, tak v současné podobě se jedná o celosvětový gigant. V letošním roce se má v sedmnácti dnech uskutečnit na šedesát turnajů v sedmnácti odvětvích. Dorazí tři tisícovky účastníků ze všech obydlených kontinentů naší planet, kteří zapíší na pět tisíc startů. Jako první zasedli ke stolkům šachisté, kteří roztočili kolotoč soutěže čtyřčlenných družstev. Stylově, protože královská hra má na pardubickém festivalu výsadní postavení. Přesto bude první víkend patřit ostatním hrám jako bridži, scrabblu, dámě, Rubikově kostce, Go, piškvorkám a dalším. Poté už převezmou moc šachy.