Zlatý hřeb odzátkován… Pardubice Open, kterého se letos účastní 309 hráčů z celkem 38 zemí světa, mezi nimi je 43 velmistrů a také 66 mezinárodních mistrů.

Startovní pole velmistrovského turnaje je velmi vyrovnané, na celkové vítězství může pomýšlet až třicítka hráčů. Prvním nasazeným je NIzozemec Jorden Van Foreest s ratingem 2640, následuje ho David Paravyan. Na startovní listině se jako třetí nachází v Pardubicích známý Sergei Movsesian. Čtvrtý nasazený Vitaliy Bernadskiy bude na letošním ročníku Czech Openu útočit na třetí prvenství. Za ním se nachází nejlépe nasazený český hráč, kterým je reprezentant Jiří Štoček. Mezi favority patří i největší český talent, šestnáctiletý Thai Dai Van Nguyen, který je nejmladším velmistrem v historii českého šachu. Na hlavní turnaj přicestovala do Pardubic očekávaná spousta talentovaných hráčů. Největší nadějí světového šachu je indický velmistr a 17. nasazený Praggnanandhaa, s ratingem 2529.

Mezi překvapení úvodního kola turnaje Pardubice Open patří remíza talentované ruské mládežnické reprezentantky Aleksandry Maltsevskayaové (164.) s turnajovou desítkou velmistrem Vojtěchem Plátem. Bylo to ale jediné zaváhání hráče z top ten.

To druhé dějství pro favority už tak úspěšné nebylo. David Paravyan (2.) remizoval s mezinárodním mistrem Davidem Půlpánem z pardubických Polabin. Jiří Štoček (5.) si zase rozdělili bod s ukrajinským mezinárodním mistrem Romanem Khaetskym. Dělbou skončila také partie Thai Dai Van Nguyena s Viktorem Skliarovem. Další „super silní“ hráči ovšem nezaváhali. Stoprocentní bilanci po dvou kolech mají Jorden Van Foreest, Sergei Movsesian i Vitaliy Bernadskiy. Plným očtem bodů se mohou pochlubit rovněž třináctiletý Praggnanandhaa a dvojnásobný vítěz hlavního turnaje Czech Open velmistr Vlastimil Babula.

Kromě velmistrovského turnaje se hrají v ČSOB Pojišťovna ARENĚ také tři ratingové turnaje pro hráče s různou hodnotou ELO.

Utkání Fobalové národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a MFK Vítkovice. (v modrobílém) na hřišti pod Vinicí v Pardubicích.
Vítězství na úvod. Fotbalisté Pardubic si poradili s Vítkovicemi

Pondělní nabídka
ŠACHY: Pardubice Open – 4. kolo velmistrovského turnaje (15.00), Motorgas Open – 4. kolo ratingového turnaje pro hráče s ELO do 2300 bodů (15.00), Gasco Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 2100 (3. kolo od 8.00, 4. kolo od 15.00), Dostihový spolek Open – ratingový turnaj pro hráče s ELO do 1700 (3. kolo od 8.00, 4. kolo od 15.00, vše ČSOB Pojišťovna ARENA Pardubice).