Ocenění převezmou nejlepší zástupci orlickoústeckého regionu na sportovním poli, kteří v dosavadním průběhu roku dosáhli nebo ještě dosáhnou výrazných úspěchů na krajské, republikové či mezinárodní úrovni. V této souvislosti vyhlašují organizátoři ankety kritéria pro nominace sportovců. Základní podmínkou je členství v tělovýchovné a sportovní organizaci nebo občanském sdružení, které se zabývá sportovní činností na území Orlickoústecka.
Vyhlašované kategorie jsou následující: Jednotlivci: žactvo, dorost a junioři, dospělí, veteráni. Kolektivy: žactva a dorostu, dospělých a nejlepší kolektiv z vesnic. Zasloužilí trenéři, rozhodčí a cvičitelé. Handicapovaný sportovec a „Síň slávy". Také bude vyhlášen nejlepší sportovec okresu, který sice v okrese bydlí, ale není členem žádné organizace, která v okrese sídlí, tzv. „Krajánek".
Nominace ve všech kategoriích mohou zástupci oddílu a klubu, stejně jako široká sportovní veřejnost, zasílat již nyní na adresu: Orlické sportovní sdružení, Zborovská 213, 562 01 Ústí n. O. nebo e–mailem na adresu: oss.uno@tiscali.cz.
Nominace musí obsahovat: jméno a příjmení sportovce, datum narození, adresu bydliště, členství v organizaci, oddíl, ve kterém sportuje, sportovní úspěchy v roce 2015.
Základní podmínkou pro zařazení na listinu kandidátů je příslušnost sportovce k tělovýchovné jednotě, sportovnímu klubu nebo týmu se sídlem na Orlickoústecku.
Uzávěrka nominací bude 15. prosince 2015. Odborná komise, která se sejde 22. prosince 2015, vybere jednotlivé laureáty, kteří si převezmou ocenění na slavnostním galavečeru.
Ochuzeni nebudou ani čtenáři Orlického deníku, kteří opět dostanou možnost zvolit si svoji sportovní hvězdu. Nominace bude opakovaně zveřejněna v novinách i s hlasovacím kuponem. Ten z nich, který si získá největší podporu od čtenářů, se stane Sportovní hvězdou Orlického deníku a na galavečeru převezme speciální ocenění.
Slavnostní galavečer se uskuteční v pondělí 11. ledna 2016 v 17 hodin v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí. (bed, bäu)