Češi do třetího utkání ve třech dnech vstoupili skvěle a hned ve druhé minutě vedli po přesilovkové trefě Daniela Dědiče. Odpověď Američanů následovala v závěru první třetiny, kdy rovněž v početní výhodě Schlegel propálil Heczka.

Následovaly šance na obou stranách, druhým úspěšným českým střelcem byl Tomáš Fejfar, jenž ve 22. minutě vrátil domácímu týmu vedení. Ve třetí třetině pak pardubická Tipsport arena, do které zavítalo téměř šest tisíc diváků, sledovala dva chybné verdikty rozhodčích.

Moment číslo 1: Útočník Hnízdil zakončil pod horní tyč, míček skončil za brankovou čárou, jenže rozhodčí rozpažil a gól českého týmu neuznal.

Moment číslo 2: Na druhé straně se střela Ruize odrazila od břevna ven, ale tentokrát sudí gól uznali.

„Rozhodčí zřejmě bohužel neviděl celou situaci dobře, takže naši branku neuznal. Na velkém hřišti jsou jen dva sudí, takže to mají těžké. Vedli jsme jen o jednu branku, jenomže přišla další sporná situace, kdy soupeř vstřelil, dá se říci, neregulérní gól. Míček šel do břevna, následně do země a ven," popisoval český kapitán Pavel Kubeš.

Rozlobení diváci viděli záběry na multimediální kostce pod střechou haly, verdikt se už změnit nemohl. „Když rozhodčí po domluvě uznají gól, tak už platí a nic to nezmění. Ani reakce publika a ani hostující nebo domácí kapitán. To se bohužel ve sportu stává, nebylo to poprvé a ani naposledy, určitě záměrně utkání neovlivnili," dodal Kubeš, útočník extraligových Pardubic.

Hokejbalistům USA zajistil Warila hned v první sérii nájezdů bod navíc, když Češi ze tří pokusů ani jednou neskórovali.

Výsledky českých hokejbalistů
Itálie – Česká republika 0:12 (0:2, 0:4, 0:6). Branky: 14., 30. a 45. Štěpáník, 21., 33. a 36. Fejfar, 25. a 30. Březina, 31. a 43. Bacovský, 5. Benedikt, 32. Soukup. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:4. Diváků: 2835.

USA – Česká republika 3:2 sn (1:1, 0:1, 1:0 – 1:0). Branky a nahrávky: 15. Schlegel (Housser, Gregory), 42. Ruiz (Housser), rozhodující nájezd Warila – 2. Dědič (Soukup, Špaček), 22. Fejfar (Lux). Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. Diváků: 5863.

Česká republika – Portugalsko se hraje v pondělí 5. června ve 20.10 hodin.

Začíná rozhodující týden. Češi zakončí skupinu v duelu proti Portugalsku

Pardubice - Po třech zápasech přivítali čeští hokejbalisté nedělní den volna, který využili k regeneraci. V pondělí večer je čeká poslední zápas ve skupině proti Portugalsku. „Situace ze zápasu s USA nás hodí paradoxně do pozitiva. Celé mistrovství je strašně dlouhé, nejde projít bez porážky. Ta pro nás teď přišla v nejlepší možnou chvíli," poznamenal po utkání s Američany český kapitán Pavel Kubeš. „Byl to hokejbal se vším všudy. Turnaj je rozehraný, teď se připravíme na Portugalce a pak začíná play off, tam už se bojuje o medaile," řekl trenér Drahomír Kadlec.