Svou kariéru téměř všichni nastartovali v okrese Ústí nad Orlicí, avšak talent a tréninková píle je zavedly do klubů, kde se na jejich dalším vývinu pracuje o poznání pečlivěji. Na atletickém mistrovství České republiky v hale se řada z nich podívala na stupně vítězů, ba co víc, dokonce vybojovala zlatou medaili.

Na sprinterské šedesátce potvrdil formu Dominik Záleský z Ústí nad Orlicí, který závodí za klub VSK Univerzita Brno. Vyhrál, nicméně s časem 6.68 sekundy zcela spokojen nebyl. „Byl to opravdu těžký boj. Neběželo se mi moc dobře, takže mě těší, že to nakonec dobře dopadlo. Je to pro mě první mistrovský titul, takže si ho moc vážím. Navíc jsem se trošku pral se startovními bloky, které mi zde moc nevyhovují. O to víc si toho cením,“ uvedl Záleský.

Ve štafetové čtveřici PSK Olymp Praha na 4 x 200 metrů se ocitl Jáchym Procházka, rovněž sprinter. Svým výkonem pomohl týmu k vítězství.

Hodně vidět byl také Jan Friš z České Třebové, jehož si vzala pod křídla Dukla Praha. V závodu na 3000 metrů zaběhl čas 8:28.14, což mu vyneslo mistrovský primát. „Zvolil jsem taktiku držet se spíše v pozadí a zabrat až v posledních dvou kolech. Jsem rád, že se mi podařilo zvítězit,“ uvedl vítězný Friš.

Pěkný, dramatický závod, v němž se na čele vystřídalo vícero borců, předvedli půlkaři, přestože aktuálně oba nejlepší (Kubista, Šnejdr) nestartovali. Roli mírného favorita splnil Vojtěch Mlynář z Dolní Dobrouče, nyní klubový příslušník Vítkovic, který zvítězil v čase 1:52.94. „Myslím, že rozhodla dobrá taktika, ta je totiž v závodech na 800 metrů zásadní a často rozhoduje. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Na podzim jsem byl zraněný a nemocný, takže jsem se ziskem titulu rozhodně spokojen,“ potěšilo mistra republiky.

Výborně si vedli i další. Vysokomýtská čtvrtkařka Zdeňka Seidlová byla čtvrtá časem 54.47 sekundy. Ústecký Vojtěch Vondra doběhl sedmý na půlce, Patrik Vebr devátý na 3000 metrů a patnáctý na 1500 metrů.   (pj, bed)