Závodníky i fanoušky ale čeká velká novinka. Ba doslova „pecka“! Jaká? Populární večerní exhibice v supersprintu totiž poprvé nabídne i souboj o mistrovské tituly, čímž se zařadí na úroveň tradičních klání, tedy sprintu a stíhacího závodu. Znamená to, že v Letohradu se bude bojovat hned o další sadu mistrovských medailí.

A proč bude původně exhibiční supersprint mistrovským závodem? „Dlouhodobě se jedná o nejsledovanější disciplínu domácího šampionátu, proto jsme přesvědčeni, že boj o mistrovské tituly mu bude slušet,“ doplňuje Vlastimil Jakeš. Specifikem supersprintu je skutečnost, že na jedné startovní čáře se potkávají dospělí, junioři a dorostenci, přičemž totéž platí i pro něžné pohlaví. „Jedná se o zajímavé měření sil napříč kategoriemi, ale tituly udělíme jen dva - pro ženu a muže. To ovšem nevylučuje překvapivé vítězství dorostenky nebo třeba juniora,“ podotýká ředitel závodů.

Jestliže pravidla sprintu a stíhacího závodu není nutné připomínat, neplatí to o supersprintu. Proč? Ten totiž začíná netradičně střelbou! Závodníci si mohou dokonce vybrat, zdali budou úvodní položku střílet vstoje nebo vleže. A co víc, všechny položky - tedy i následující ležka a stojka - se střílí štafetově, s možností tří jednotlivých dobíjení. Do finále supersprintu postoupí automaticky pět prvních mužů a pět žen, tři junioři a tři juniorky a první starší dorostenec a první starší dorostenka z předchozích sprintů. Ostatní budou muset bojovat v kvalifikaci.

První test trati okusí závodníci v pátek od 15 hodin, kdy jsou na programu tréninky. Po oba závodní dny se bude startovat už v 9.30 hodin dopoledne. Přičemž sobotní večerní program zahájí vyhlášení výsledků sprintů od 19 hodin. Pořadatelé zachovávají sled kategorií z uplynulých let, který se osvědčil. „Mistrovské závody nám budou gradovat. Začneme vždy dorosteneckými kategoriemi a dospělí, včetně našich reprezentantů a zahraničních závodníků, budou startovat na závěr jednotlivých bloků,“ vysvětluje ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

Díky mobilním tribunám se areál Šedivského lomu opět rozroste na několikatisícovou kapacitu! V harmonogramu mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích nebude scházet ani oblíbený doprovodný program.   (tjh)