Lvi půjdou do bitev v téměř nejsilnější možné sestavě, v čele s hvězdným Tomášem Satoranským. Chybět bude jen rekonvalescent z NBA Vít Krejčí a čerstvý šampion turecké ligy a MVP finálové série Jan Veselý.

V nominaci se objevuje také reprezentační stálice Tomáš Vyoral z Pardubic. Stopy na východě Čech zanechali také Viktor Půlpán, Martin Peterka a Martin Kříž.

V zápasech s Bosnou (1.7. v Pardubicích) a v Litvě (4.7.) se rozhodne o tom, zda český tým (1 výhra – tři prohry) bude moct dál myslet na druhou účast na MS v řadě. Stejnou bilancí disponují ve skupině F i Bulhaři, 2 – 2 to mají Bosňané a Litevci už si bez jediného zaváhání zajistili postup.

Do druhé fáze zamíří ze skupiny nejlepší tři. Češi se z postupu mohou radovat už po prvním hracím dnu. Potřebují k tomu porazit Bosnu o čtrnáct a více bodů a Bulharsko nesmí doma přehrát Litvu.

„Nebude to snadné a vše nemáme ve svých rukách. Pokud ale dvakrát zvítězíme, věřím, že určitě postoupíme. Solidní šance je i s jednou výhrou,“ podotýká izraelský kouč národního týmu Ronen Ginzburg.

„Uvědomujeme si, že tlak na postup je, především od nás hráčů a zevnitř týmu. Do kvalifikace jsme vstupovali s tím, že chceme jít dál. Aktuální bilance není optimální, ale můžeme se připravit mnohem lépe než na předchozí okna a věřím, že to zvládneme,“ prohlašuje křídelník Jaromír Bohačík.

Nominace na třetí reprezentační okno:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Washington Wizards, NBA), Tomáš Vyoral (Pardubice), Viktor Půlpán (Brno), Ondřej Sehnal (Braunschweig, Něm.). Křídla: Richard Bálint (Brno), Jaromír Bohačík (Štrasburk, Fr.), Vojtěch Hruban (Nymburk), David Jelínek (Andorra, Šp.), Luboš Kovář (Nymburk), Tomáš Kyzlink (Bamberg, Něm.), Lukáš Palyza (Nymburk). Pivoti: Ondřej Balvín (Gunma, Jap.), David Böhm (NKU/USK Praha), Martin Kříž (Nymburk), Martin Peterka (Braunschweig), Jan Zídek (Pepperdine/USK Praha).