„Je to velká škoda, klidně jsme mohli být čtvrtí. V průběhu soutěže se při svých prvních disciplínách zranili Ondřej Holub i David Beneš, kteří by jistě přispěli dostatečným počtem bodů,“ litovala vedoucí družstva Iva Toušová. „Musíme věřit, že do druhého kola nastoupí kluci v plné síle a potvrdí jistotu startu na republikovém šampionátu,“ dodala. „Nejlépe bodujícím závodníkem se stal Jiří Vondráček, který v dálce a trojskoku získal čtrnáct bodů. Deset přidal Marek Bahník, který ve výšce výkonem 218 cm splnil nominační limit pro mistrovství Evropy do 23 let,“ chválí Toušová.

Pardubické ženy v extralize nestartují, atletky tak hostují v jiných klubech. Nejlépe si vedla sprinterka Lada Vondrová, které se povedlo pokořit dvě nominační kritéria. Nejprve se na trati 400 metrů (52,89) výrazně posunula do čela letošních českých tabulek, o hodinu a půl později pak předvedla velmi pěkný čas na čtvrtce s překážkami (58,81). Družstvu AC TEPO Kladno přispěla dvaceti body k šesté příčce v prvním kole, oba výkony jí navíc zajistil start na mistrovství Evropy do 23 let.

Extraliga družstev – muži – 1. kolo: 1. VSK Univerzita Brno (204 bodů), 2. Dukla Praha (187), 3. PSK Olymp Praha (183), 4. AC TEPO Kladno (130), 5. Slavia Praha (122), 6. Hvězda Pardubice (108), 7. AK Škoda Plzeň (104,5), 8. AK Olomouc (65,5).

Perfektní prvoligový start pro vysokomýtské družstvo

Kromě extraligy mají za sebou letošní premiéru rovněž další ligové soutěže atletických družstev, v němž má náš region tradičně početné a na základě výsledků z úvodního dějství lze klidně říci, že i poměrně úspěšné zastoupení.

1. LIGA ŽENY. Úvodní kolo skupiny B se konalo v Hradci Králové a atletkám AC Vysoké Mýto se v silné konkurenci dařilo na výbornou. Čtvrté místo (136 bodů) jen s minimálním odstupem za třetím Jabloncem je pro tento klub skvělou vizitkou. Jeho závodnice se prezentovaly vyrovnanými výkony, z nichž vynikly Adéla Stránská, jež vyhrála běhy na 1500 i 5000 metrů, a Kateřina Bartakovičová (1. na 100 metrů překážek, 2. v tyči a 3. na dvoustovce).

2. LIGA MUŽI. Stadion v Ústí nad Orlicí byl svědkem triumfu atletů v barvách AC Pardubice (168,5 bodu), kteří svedli dramatický souboj o prvenství s SK Aktis Praha a nakonec bylo o „fous“ šťastnější. Spokojeni jsou i v Litomyšli se třetí pozicí, domácí Ústí nad Orlicí skončilo páté, rezerva Hvězdy Pardubice obsadila šesté místo a vůbec se nedařilo atletům z Moravské Třebové, kteří tabulku prvního kola uzavřeli. Nejlepším jednotlivcem byl zkušený litomyšlský zástupce Pavel Baar, vítězný na krátkých překážkách a třetí v dálce a oštěpu.

2. LIGA ŽENY. I zde bojovaly o špičku atletky AC Pardubice, ale na rozdíl od mužských kolegů se musely sklonit před vítěznou Čáslaví. Chrudimské závodnice si zajistily čtvrtou pozici a pardubická Hvězda byla šestá. Osobností mítinku byla chrudimská Klára Bažoutová, která k vítězství na 200 metrů a v dálce přidala druhé místo ve výšce.