Klub „vyslal" na mistrovství tři své odchovance, ale také na dvě desítky dalších členů oddílu, kteří pomáhali při organizaci.

Hvězda ze čtvrti Spořilov

Ondřej Moravec vyrostl ve Vysočina Areně v novou hvězdu českého sportu. Michal Šlesingr se stal největším smolařem domácího výběru, protože bezprostředně před šampionátem onemocněl. Jednadvacetiletý Michal Krčmář se pak překvapivě stal finišmanem úspěšné české štafety mužů.
„Před šampionátem bych takové výsledky bral všemi deseti, ale teď už mě 'brambory' nechutnají," prohlásil Ondřej Moravec po závěrečném závodě s hromadným startem, ve kterém doběhl podruhé čtvrtý. Zisk „bramborové medaile" je pro sportovce tím nejhorším umístěním. „Jste vlastně první, kdo nevyhrál," povzdychl si osmadvacetiletý závodník. Na druhou stranu jsou pro „Spořilováka" novoměstské výsledky motivací, zvláště před olympijskou sezonou. „Vím, že patřím do špičky a mohu se s nejlepšími měřit. Současně věřím, že ještě nejsem na vrcholu, protože mám stále rezervy v běhu i ve střelbě."
Á propos střelba. Ve vytrvalostním závodě, kde byl Ondřej Moravec na trati nejrychlejší ze všech 136 účastníků, jej od titulu dělilo půl centimetru, o který v závěrečné položce minul jeden z terčů…
Medaile se mu i přesto na krku houpá. Je bronzová a Ondřej Moravec ji vybojoval v závodě smíšených štafet společně s Veronikou Vítkovou, Gabrielou Soukalovou a Jaroslavem Soukupem. „Získat medaili na domácím šampionátu, před svými fanoušky, to je nejvíc, co může sportovec zažít. Za to jsem šťastný."

Opora bojovala 
s horečkou

Michal Šlesingr je od roku 2007, kdy vybojoval na MS v Anterselvě stříbro a bronz, oporou české reprezentace. Měl jí být i ve Vysočina Areně.
Ovšem dva dny před startem šampionátu přišla z týmu zdrcující zpráva: Michal má horečku! „Od roku 2008 se připravuji a těším na mistrovství světa u nás doma, a pak mě potká tohle," povzdychl si třicetiletý reprezentant. Velikost zklamání nelze snad ani popsat.
Během mistrovství se však Michal uzdravil a v závodě štafet mužů už to byl starý a dobrý „Boušek", jak zní jeho přezdívka. Na prvním úseku byl druhý a položil tak základ výtečnému šestému místu českého kvarteta.

Aplaus pro benjamínka

Nečekaným finišmanem, a také hrdinou, se stal benjamínek týmu jedenadvacetiletý Michal Krčmář. Už před startem tvrdil: „Štafety mám rád a čtvrtý úsek mi vyhovuje asi ze všech nejvíce. Domácí prostředí někoho nabudí, někoho zase až příliš svazuje, já myslím, že patřím do té první skupiny a lidé mě vyburcují." Tak se i stalo. Vleže čistá rychlopalba, vstoje pouze jedno dobíjení a v cíli aplaus za šesté místo. „Trenér mě na štafety připravoval, a tak jsem rád, že jsem jeho důvěru nezklamal."
Start v Šedivském lomu
Tři letohradští odchovanci na mistrovství světa, tři různé příběhy. Všechny se ale začaly odvíjet v místním klubu biatlonu.
„Tam, kam se tihle kluci dostali, je zásluhou jejich píle, odhodlání, talentu a nyní také společné tvrdé práce v reprezentačním týmu pod vedení výborného kouče," říká sportovní ředitel klubu biatlonu Vlastimil Vávra. „Jsme pyšní na to, že základy dostaly tady u nás v Letohradu. Za jejich výsledky a kariérou je také práce mnoha lidí v klubu. Za všechny bych jmenoval jednoho, Čendu Suchomela."
Přestože jsou nyní všichni tři biatlonisté členy SKP Jablonec, pravidelně na domácím „hřišti" v Šedivském lomu trénují. „Snažíme se jim stále vytvářet kvalitní podmínky a navíc vidíme, jaké vzory představují pro děti z klubu. To je pro všechny velká motivace." Vždyť do reprezentace už také nahlédly i odchovankyně Lea Johanidesová a juniorka Kristýna Černá.

Letohrad velel 
na Vysočině

Na mistrovství světa v Novém Městě na Morave vedle reprezentantů působily v různých rolích na dvě desítky dalších členů klubu.
Šéf klubu Libor Vlček zastával pozici viceprezidenta organizačního výboru a finančního ředitele šampionátu, Martin Holec působil ve Vysočina Areně jako velitel tratí, kde byl jeho pravou rukou Radek Maixner.
Tomáš Hermann plnil roli šéfredaktora NMNM News a byl spojkou mezi médii a českým týmem, Martin Moravec koordinoval dopravu, Pavla Jantačová měla na starost akreditace, Lada Dušková překládala.
V prostoru startu působily Jitka Kánská a Irena Skotálková, zásobování zajišťovala Jindra Kulhánková. Nejpočetnější skupinu pak tvořili rozhodčí na střelnici, kde zásahy biatlonistů hlídali Vlastislav Ježák, Jiří Novotný st., Libor Mikula, Jiří Urban ml., Daniel Ramba, Antonín Poláček, Radek Maixner st. a Pavla Skácelíková.
Zapomenout bychom neměli ani na bývalé členy klubu. Vlastimil Jakeš byl ředitelem soutěží, Michal Jakeš vedoucím úseku dopravy a Roman Jakeš velel na akreditaci.
Stovky dalších „Letohraďáků" včetně pana starosty, pak sledovaly závody mistrovství přímo u tratí nebo na tribunách Vysočina Areny.

Tomáš Hermann