I když byli domácí favoritem, východočeský celek nebyl podceňovaný, protože už několikrát tuto sezonu ukázal, že se s ním musí počítat v bojích o přední příčky.

HBT Vlašim – SK Hokejbal Letohrad 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Fakta – branky a asistence: 9. Průcha (Danko, Wróbel), 23. Slanina (Horák, Průcha), 43. Slanina – 42. Švec (O. Lux). Rozhodčí: Boháček, Horský. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely: 42:21.

HBT Vlašim: Straka – Nýdl, Střeska, Kieler, Blaško, Gärtner, Blažek, Burda, Bartejs, Horák, Průcha, Dušek, Topolánek, Danko, Slanina, Wróbel, Střecha, Švanda.
SK Hokejbal Letohrad: Šimara – Hejtmánek, Mrštný, Košťál, Janďourek, Forman, Nožka, Grund, Halbrštát, Protzner, Š. Švec, M. Švec, J. Lux, O. Lux, Kovář, Paukrt, Jurga, Šprincl.

První tři střídání zápasu byl překvapivě Letohrad lepším týmem. Vypracoval si hned několik šancí, ale žádná neohrozila brankáře Straku. Poté se o tempo utkání začali starat Vlašimští. Několik neúspěšných sólových akcí předvedl Wróbel, ale na Šimaru vyzrál až v 9. minutě při přesilovce Michal Průcha. Od té chvíle byl Letohrad stále pod tlakem a nedokázal se na delší čas usadit v pásmu soupeře. Nápor Vlašimi už do konce první části další branku nepřinesl, a tak byl náskok pouze jednogólový.
Druhá třetina byla z pohledu Letohradu velmi ustrašená, hráči jakoby měli před jmény v domácím dresu respekt a nebojovali jako v předchozích utkáních, ve kterých slavili úspěch. V polovině zápasu přidala Vlašim druhý gól, když se po nedůrazu obránců hostí trefil Slanina. Šancí na vstřelení dalších branek měla Vlašim hned několik a její náskok nebyl větší jen díky Šimarovi. Ten předváděl úžasné zákroky a zejména svoji lapačkou přiváděl soupeře do depresí.
Do třetí třetiny nastupoval Letohrad s odhodláním poprat se o výsledek a nenechat Vlašimi vítězství zadarmo. Byli to ale opět domácí hráči, kteří si vytvářeli šance a zaměstnávali Šimaru. Největší příležitost o navýšení skóre měl Střecha, který byl exekutorem nařízeného trestného střílení po faulu Janďourka, ale neuspěl. Letohradu se podařilo tři a půl minuty před koncem vstřelit kontaktní gól. Z ničeho nic se důrazem před brankou prosadil Štěpán Švec. Hostům chyběla jediná branka, a tak spřádali plány na odvolání brankáře. Vše jim však překazil Slanina, který druhým gólem v zápase zajistil Vlašimi výhru.
Letohrad na hřišti vedoucího celku tabulky nevybojoval ani bod, přesto se nachází na šestém místě tabulky. V dalším duelu přivítá na domácím hřišti staronového člena extraligy ze Sudoměřic, se kterým dvakrát vypadl v semifinále play off, naposledy v roce 2007.
„Do zápasu jsme vstoupili s vědomím, že nemáme co ztratit, a polovinu první třetiny se nám celkem dařilo. Vytvořili jsme si několik šancí, značně zkušenějšího soupeře jsme trápili a pečlivě bránili. Vše ale záhy skončilo při našem oslabení, ve kterém Vlašim bleskově udeřila, a od té doby šel náš výkon strmě dolů. Vypadalo to, že jsme měli ze soupeře až moc velký respekt a úplně jsme upustili od důrazné srdnaté hry, která nás zdobila od začátku sezony a vynesla nám dvanáct bodů. I přesto jsme si po zbytek zápasu dokázali vytvořit šance, které měly skončit gólem, ale to se bohužel nestalo a Vlašim šla do dvoubrankového vedení po našem malém důrazu v brankovišti. Ani kontaktní branka v závěru zápasu ale zápas nedokázala nikterak zdramatizovat a Vlašim vyhrála zaslouženě. Tato porážka mě neskutečně mrzí, protože kdybychom ze soupeře neměli takový respekt, nebáli se ho a hráli tak, jako v předešlých duelech, tak jsme klidně na body mohli mít. Dostali jsme však velice poučnou facku, ze které se musíme poučit a do dalšího zápasu jít s čistou hlavou a opět makat jako jeden celek celý zápas," zhodnotil vystoupení mužstva na půdě vedoucího celku trenér Filip Červinka.

David Halbrštát