Štěpán Mann (11 let), Dominik Mannel (11 let), Matěj Kučera (8 let) a Lukáš Wehrenberg (12 let) z jacht klubu Kladno se přidali k 64 mladým Švýcarům závodícím v lodní třídě Optimist a šest dní pilně trénovali na křišťálově čisté vodě davoského jezera.
Hned první den je švýcarští trenéři rozdělili podle výkonnosti do šesti skupin. Štěpán s Lukášem skončili v druhé nejlepší a Dominik s Matějem ve třetí. Následující dny pak důkladně prověřily jejich námořnickou i jazykovou připravenost a pro kluky to byla výborná škola nejen plachtění. Každý den na závěr tréninku pak absolvovali závodní rozjížďky, které na konci tábora určily jejich konečné pořadí v táborové regatě.
Lukáš Wehrenberg se Štěpánem Mannem potvrdili své závodnické kvality, když se jim podařilo proniknout mezi borce z nejlepší skupiny a skončili na desátém a čtrnáctém místě. Dominik Mannel obsadil 31. a Matěj Kučera 42. pozici. „V konkurenci výborných švýcarských závodníků se všichni naši mladí jachtaři rozhodně neztratili a získali si zasloužený respekt. Bylo to vůbec poprvé, co se čeští závodníci v dětské lodní třídě Optimist zúčastnili takového soustředění ve Švýcarsku a svými výkony tak mohli reprezentovat město Lanškroun i celý český jachting," uvedl Jiří Mann. ⋌(zr)